Do nietypowego protestu doszło w piątek rano w Warszawie. Pracownicy zagrożonej bankructwem firmy mięsnej od wczesnych godzin porannych rozdawali wędliny i kiełbasy pracownikom banku, który kilka dni temu złożył wniosek o upadłość ...
Plany są ambitne. Za kilka lat produkcja wysokojakościowej wołowiny z Warmii i Mazur ma osiągnąć 30 tysięcy ton. Jak na razie wyborne steki są dostępne tylko w niektórych restauracjach. Teraz trwają zabiegi, aby znalazły się w wielkich sieciach ...
Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, po przeprowadzeniu przez służby weterynaryjne województwa wielkopolskiego pełnej analizy ryzyka, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z ...
Dwa największe związki skupiające producentów i przetwórców wołowiny pokłóciły się o prawo do promocji mięsa. Do agencji rynku rolnego wpłynęły dwa konkurencyjne wnioski o dofinansowanie kampanii. Jeśli resort rolnictwa zdecyduje o ich przesłaniu do ...
Nieoczekiwana zmiana. W ofertach przetargowych Warszawskiej Giełdy Towarowej miejsce, które dotychczas w większości zajmowały zakłady mięsne poszukujące żywca wieprzowego, zajęli hodowcy. Jeszcze w ubiegłym tygodniu pojawiały się oferty kupna. Teraz ...
Wykrycie dioksyn w irlandzkim mięsie wpłynęło na ożywienie handlu w innych europejskich krajach i wzrost cen. Przetwórcy masowo wykupują belgijskie, niemieckie i holenderskie półtusze. W tym tygodniu kilogram półtusz w klasie E kosztuje już 7 ...
Informuję, że do godziny 10-ej otrzymałem kolejne wyniki badań próbek dostarczonych do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, pobranych z zatrzymanego mięsa pochodzenia irlandzkiego. Otrzymano kolejne ...
W dniu 29 listopada 2008 r. opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1182/2008 ustalające z góry stawkę dopłat do prywatnego przechowywania masła. Zgodnie z ww. rozporządzeniem, rozpoczęcie przechowywania objętego umową może mieć miejsce ...
To był najważniejszy tydzień na rynku żywca wieprzowego przed świętami – mówią przetwórcy. Zapasy zostały zrobione, teraz już zapotrzebowanie na tuczniki będzie spadać. A w raz z nim w wielu miejscach spadają też ceny. Firmy, które kilkanaście ...
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski poinformował, że znaleziono kolejne 10 ton wieprzowiny pochodzącej z Irlandii. Mięso trafiło do Polski poprzez duńską firmę, ale towar nie przebywał na terytorium Danii. W sumie pośrednik ...