Trudno w to uwierzyć, ale ceny mięsa wieprzowego idą w dół. Wzmożonych, przedświątecznych zakupów wciąż nie widać. Nie ma popytu, nie ma więc handlu – komentują maklerzy. A dodatkowo, na ostudzenie nastrojów wpływa spadający kurs euro, co ...
Sytuacja makroekonomiczna nie jest korzystna dla branży mięs nej - największej, choć jednej z najmniej rentownych gałęzi przemysłu rolno-spożywczego w Polsce. Większość zakładów mięsnych zakończy rok na minusie. - W branży drobiarskiej będzie to aż ...
Od kilku tygodni brytyjskie media nie ustają w prowadzeniu kampanii obrzydzania angielskim konsumentom kupowania polskiej wieprzowiny, wmawiając, że mięso jest dużo gorsze od brytyjskiego, bo w Polsce nie przestrzega się dobrostanu zwierząt.
O ożywieniu trudno jeszcze mówić, ale powiało optymizmem i pierwszymi transakcjami. Po kilkutygodniowym zupełnym zastoju na rynku wieprzowiny powoli zaczynają pojawiać się nie tylko zainteresowani sprzedażą, ale też kupnem. Jedyny problem jaki nadal ...
Swego czasu Fundacja "Animals" w Żelistrzewie koło Pucka zarejestrowała ukryta kamerą "ubój" polegający na wrzuceniu żywej świni do pojemnika z wrzącą wodą. Okazało się, że lekarza, który nadzorował tę rzeźnie nie można ukarać, bo nie jest ...
Jednej z polskich firm zawieszono prawo eksportu do Rosji. W transporcie mięsa odkryto zbyt dużą ilość antybiotyków. Zakłady wdrożyły już zalecenia Rosjan i czekają na możliwość wznowienia sprzedaży na Wschód.
Eksport polskiego mięsa na skraju zapaści. Przedsiębiorcom wcale nie pomaga korzystny kurs euro, bo w kraju brakuje surowca do produkcji. Do tej pory firmy ratowały się importem półtusz z Danii, ale teraz wartość europejskiej waluty skutecznie to ...
Coraz liczniejsze są doniesienia o pierwszych ofiarach umów na opcje walutowe zakładów branży rolno-spożywczej. Ostatnio Maciej Duda, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda, musiał się tłumaczyć inwestorom z opcji - teraz akcje jego firmy lecą na ...
Konkurencja na rynku produktów mięsnych gotowych sprawia, że zarówno odbiorcy masowi jak zakłady garmażeryjne czy placówki gastronomiczne jak i klienci finalni tych instytucji są coraz bardziej zadowoleni z jakości oraz różnorodności serwowanych ...
Trzeba się liczyć ze wzrostem cen. Słabnąca w oczach złotówka wprowadza nowy kurs w cennikach. Tak jest między innymi na rynku mięsa. Już drożeje to, co w giełdowych cedułach, zwykle najtańsze. I coraz trudniej o towar.