Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

Trudno w to uwierzyć, ale ceny mięsa wieprzowego idą w dół. Wzmożonych, przedświątecznych zakupów wciąż nie widać. Nie ma popytu, nie ma więc handlu – komentują maklerzy. A dodatkowo, na ostudzenie nastrojów wpływa spadający kurs euro, co ...

18 marca 2009

Nadchodzi rok prawdy

Sytuacja makroekonomiczna nie jest korzystna dla branży mięs nej - największej, choć jednej z najmniej rentownych gałęzi przemysłu rolno-spożywczego w Polsce. Większość zakładów mięsnych zakończy rok na minusie. - W branży drobiarskiej będzie to aż ...

16 marca 2009

Angielski atak na polskie mięso

Od kilku tygodni brytyjskie media nie ustają w prowadzeniu kampanii obrzydzania angielskim konsumentom kupowania polskiej wieprzowiny, wmawiając, że mięso jest dużo gorsze od brytyjskiego, bo w Polsce nie przestrzega się dobrostanu zwierząt.

13 marca 2009

Ceny - Mięso

O ożywieniu trudno jeszcze mówić, ale powiało optymizmem i pierwszymi transakcjami. Po kilkutygodniowym zupełnym zastoju na rynku wieprzowiny powoli zaczynają pojawiać się nie tylko zainteresowani sprzedażą, ale też kupnem. Jedyny problem jaki nadal ...

4 marca 2009

Jak są zabijane zwierzęta?

Swego czasu Fundacja "Animals" w Żelistrzewie koło Pucka zarejestrowała ukryta kamerą "ubój" polegający na wrzuceniu żywej świni do pojemnika z wrzącą wodą. Okazało się, że lekarza, który nadzorował tę rzeźnie nie można ukarać, bo nie jest ...

3 marca 2009

Zawieszona

Jednej z polskich firm zawieszono prawo eksportu do Rosji. W transporcie mięsa odkryto zbyt dużą ilość antybiotyków. Zakłady wdrożyły już zalecenia Rosjan i czekają na możliwość wznowienia sprzedaży na Wschód.

3 marca 2009

Eksportu nie ma

Eksport polskiego mięsa na skraju zapaści. Przedsiębiorcom wcale nie pomaga korzystny kurs euro, bo w kraju brakuje surowca do produkcji. Do tej pory firmy ratowały się importem półtusz z Danii, ale teraz wartość europejskiej waluty skutecznie to ...

25 lutego 2009

Pierwsze ofiary opcji

Coraz liczniejsze są doniesienia o pierwszych ofiarach umów na opcje walutowe zakładów branży rolno-spożywczej. Ostatnio Maciej Duda, prezes Polskiego Koncernu Mięsnego Duda, musiał się tłumaczyć inwestorom z opcji - teraz akcje jego firmy lecą na ...

18 lutego 2009

Konkurencja na rynku produkcji hamburgerów wzrasta

Konkurencja na rynku produktów mięsnych gotowych sprawia, że zarówno odbiorcy masowi jak zakłady garmażeryjne czy placówki gastronomiczne jak i klienci finalni tych instytucji są coraz bardziej zadowoleni z jakości oraz różnorodności serwowanych ...

18 lutego 2009

Ceny - Mięso

Trzeba się liczyć ze wzrostem cen. Słabnąca w oczach złotówka wprowadza nowy kurs w cennikach. Tak jest między innymi na rynku mięsa. Już drożeje to, co w giełdowych cedułach, zwykle najtańsze. I coraz trudniej o towar.

18 lutego 2009
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę