Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Angielski atak na polskie mięso

13 marca 2009
Od kilku tygodni brytyjskie media nie ustają w prowadzeniu kampanii obrzydzania angielskim konsumentom kupowania polskiej wieprzowiny, wmawiając, że mięso jest dużo gorsze od brytyjskiego, bo w Polsce nie przestrzega się dobrostanu zwierząt.

Angażowane są przy tym kulinarne sławy i naukowcy. W telewizji prezentowane są relacje z ferm w których jakoby zwierzęta trzymane były w dużym zagęszczeniu, w pomieszczeniach ze zła wentylacja, bez światła itp.

Jaki jest powód tej medialnej akcji? Nie trudno się domyśleć. Angielscy producenci chcą wyeliminować polską konkurencję z rynku, bowiem sprzedaż brytyjskiej wieprzowiny spadła w ostatnim czasie aż o 40 %. A polskie mięso nie dość że jest tańsze to jeszcze smaczniejsze. Tak sadzą konsumenci - bo wolą polskie wyroby.

Wielka Brytania, jak wynika z raportów, ma nieco ostrzejsze standardy od naszych, ale i tam odstępstwa od norm zdarzają się tak samo jak i u nas. A gdzie leży prawda? Ten kto był w Anglii wie jak smakuje tamtejszy chleb, bułka, szynka czy ser. I nie ma się czemu dziwić, że coraz większym powodzeniem cieszą się i w Londynie i w Glasgow, i wszędzie tam gdzie pracują nasi rodacy, polskie produkty.



POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę