Konkurencja na rynku produktów mięsnych gotowych sprawia, że zarówno odbiorcy masowi jak zakłady garmażeryjne czy placówki gastronomiczne jak i klienci finalni tych instytucji są coraz bardziej zadowoleni z jakości oraz różnorodności serwowanych produktów.
Do niedawna w Łodzi, drugim co liczby mieszkańców mieście w Polsce, istniała tylko jedna firma produkująca hamburgery. Les Boulets Menage Sp. z o.o. od 1992 roku produkuje zarówno hamburgery jak i pulpety oraz paluszki mięsne. Od początku swego istnienia firma opierała się na tradycyjnych francuskich recepturach wyrobu „kulek” z mięsa wieprzowego tzw. buletów.
Przez lata firma unowocześniała swój park maszynowy oraz rozszerzała asortyment wyrobów o klopsiki wieprzowe, hamburgery wieprzowe i drobiowe oraz frykadele domowe.
Tradycyjni odbiorcy firmy to duże zakłady gastronomiczne, hotele, firmy cateringowe oraz średnie i mniejsze firmy gastronomiczne. Na rynku łódzkim popularne ‘Boulety’ były niekwestionowanym liderem branży mięsnych wyrobów gotowych.
Taka sytuacja trwała do roku 2006 gdy w podłódzkim Zgierzu powstała konkurencyjna firma „Koliber”. Założona przez dwie łódzkie rodziny nowoczesna wytwórnia hamburgerów była planowana najpierw w Łodzi jednak dobre warunki inwestycyjne w Zgierzu skłoniły założycieli firmy do zainwestowania na terenie dawnej jednostki wojskowej.
Tutaj trzeba było rozebrać dawny, mocno zniszczony budynek wojskowy i postawić nowy zakład produkcyjny. Firma zatrudniła i przeszkoliła 30 mężczyzn którzy zajmują się bezpośrednio produkcją wyrobów mięsnych. To głównie kotlety do hamburgerów chociaż w ofercie firmy możemy znaleźć również frykadele i kulki mięsne.
Firma szybko znalazła odbiorców nie tylko w Zgierzu ale również w okolicznych miastach takich jak Aleksandrów Łódzki, Stryków czy Ozorków. Z czasem zaczęła wchodzić ze swoimi produktami na garmażeryjny rynek w Łodzi. Bezpośrednia konkurencja ze strony „Kolibra” spowodowała szybką reakcję Les Boulets Menage i wprowadzenie szeroko na rynek łódzki rollerburgerów czyli paluszków z mięsa wieprzowego podawanych razem z bułką.
Jednak i firma ze Zgierza nie zamierza złożyć broni i w 2009 roku ma w planach wprowadzenie na rynek gastronomiczny szerokiej gamy produktów wieprzowych takich jak: szaszłyki, shoarmy, golonki czy kotlety. By poszerzyć jeszcze ofertę firma planuje uruchomić produkcję kotletów wieprzowo-drobiowych przyrządzanych na modłę meksykańską.
8228365
1