Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konkurencja na rynku produkcji hamburgerów wzrasta

18 lutego 2009
Konkurencja na rynku produktów mięsnych gotowych sprawia, że zarówno odbiorcy masowi jak zakłady garmażeryjne czy placówki gastronomiczne jak i klienci finalni tych instytucji są coraz bardziej zadowoleni z jakości oraz różnorodności serwowanych produktów.

Do niedawna w Łodzi, drugim co liczby mieszkańców mieście w Polsce, istniała tylko jedna firma produkująca hamburgery. Les Boulets Menage Sp. z o.o. od 1992 roku produkuje zarówno hamburgery jak i pulpety oraz paluszki mięsne. Od początku swego istnienia firma opierała się na tradycyjnych francuskich recepturach wyrobu „kulek” z mięsa wieprzowego tzw. buletów.
Przez lata firma unowocześniała swój park maszynowy  oraz rozszerzała asortyment wyrobów o klopsiki wieprzowe, hamburgery wieprzowe i drobiowe oraz frykadele domowe.
Tradycyjni odbiorcy firmy to duże zakłady gastronomiczne, hotele, firmy cateringowe oraz średnie i mniejsze firmy gastronomiczne. Na rynku łódzkim popularne ‘Boulety’ były niekwestionowanym liderem branży mięsnych wyrobów gotowych.

Taka sytuacja trwała do roku 2006 gdy w podłódzkim Zgierzu powstała konkurencyjna firma „Koliber”. Założona przez dwie łódzkie rodziny nowoczesna wytwórnia hamburgerów była planowana najpierw w Łodzi jednak dobre warunki inwestycyjne w Zgierzu skłoniły założycieli firmy do zainwestowania na terenie dawnej jednostki wojskowej.
Tutaj trzeba było rozebrać dawny, mocno zniszczony budynek wojskowy i postawić nowy zakład produkcyjny. Firma zatrudniła i przeszkoliła 30 mężczyzn którzy zajmują się bezpośrednio produkcją wyrobów mięsnych. To głównie kotlety do hamburgerów chociaż w ofercie firmy możemy znaleźć również frykadele i kulki mięsne.

Firma szybko znalazła odbiorców nie tylko w Zgierzu ale również w okolicznych miastach takich jak Aleksandrów Łódzki, Stryków czy Ozorków. Z czasem zaczęła wchodzić ze swoimi produktami na garmażeryjny rynek w Łodzi. Bezpośrednia konkurencja ze strony „Kolibra” spowodowała szybką reakcję Les Boulets Menage i wprowadzenie szeroko na rynek łódzki rollerburgerów czyli paluszków z mięsa wieprzowego podawanych razem z bułką.
Jednak i firma ze Zgierza nie zamierza złożyć broni i w 2009 roku ma w planach wprowadzenie na rynek gastronomiczny szerokiej gamy produktów wieprzowych takich jak: szaszłyki, shoarmy, golonki czy kotlety. By poszerzyć jeszcze ofertę firma planuje uruchomić produkcję kotletów wieprzowo-drobiowych przyrządzanych na modłę meksykańską.  


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę