Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kolejne 10 ton wieprzowiny z Irlandii w Polsce

12 grudnia 2008
Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski poinformował, że znaleziono kolejne 10 ton wieprzowiny pochodzącej z Irlandii.
Mięso trafiło do Polski poprzez duńską firmę, ale towar nie przebywał na terytorium Danii. W sumie pośrednik ten sprowadził do naszego kraju ponad 30 ton towaru podejrzanego o skażenie dioksynami. Ponad 20 ton mięsa zabezpieczono już w województwie śląskim. Służby weterynaryjne starają się obecnie ustalić, co się stało z pozostałymi 9-ma tonami, które dotarły do województwa łódzkiego.

Krzysztof Jażdżewski powiedział także, że zakończyły się kontrole importerów, którzy sprowadzali wieprzowinę w okresie od września do początku grudnia.

W sumie do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę