Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski poinformował, że znaleziono kolejne 10 ton wieprzowiny pochodzącej z Irlandii.
Mięso trafiło do Polski poprzez duńską firmę, ale towar nie przebywał na terytorium Danii. W sumie pośrednik ten sprowadził do naszego kraju ponad 30 ton towaru podejrzanego o skażenie dioksynami. Ponad 20 ton mięsa zabezpieczono już w województwie śląskim. Służby weterynaryjne starają się obecnie ustalić, co się stało z pozostałymi 9-ma tonami, które dotarły do województwa łódzkiego.
Krzysztof Jażdżewski powiedział także, że zakończyły się kontrole importerów, którzy sprowadzali wieprzowinę w okresie od września do początku grudnia.
W sumie do Polski z Irlandii trafiło 698 ton surowego mięsa sprowadzonego przez 4 importerów. 380 ton zostało zużyte do produkcji wyrobów i wędlin, które już znalazły się w sprzedaży. Sanepid wycofuje te produkty ze sklepów.