Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 10 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn
Informuję, że do godziny 10-ej otrzymałem kolejne wyniki badań próbek dostarczonych do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach, pobranych z zatrzymanego mięsa pochodzenia irlandzkiego.Otrzymano kolejne dziewięć wyników badań próbek pobranych z kwestionowanego mięsa (boczek mrożony):
1. 1 próbka (boczek) pochodząca z zakładu w woj. świętokrzyskim, zgodna z wymaganiami (z mięsa wyprodukowanego 17.11.2008r.), tzn. nie przekroczyła poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli;
2. 1 próbka (wątroba wieprzowa mrożona) pochodząca z zakładu woj. małopolskiego, zgodna z wymaganiami tzn. nie przekroczyła poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli.
3. 1 próbka (mięso rozdrobnione wieprzowe z głów) pochodząca z zakładu w woj. śląskiego, zgodna z wymaganiami tzn. nie przekroczyła poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli.
4. 4 próbki (pasztety) pochodzące z zakładów woj. wielkopolskiego, zgodne z wymaganiami tzn. nie przekroczyła poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli.
5. 1 próbka (boczek surowy) pochodząca z zakładu w woj. łódzkiego, niezgodna z wymaganiami tzn. przekroczyła poziom 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wynosiła 9,59 pg/g tłuszczu oraz przekroczyła 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli i wynosiła 10,01 pg/g tłuszczu. Próbki pochodzą z towaru zatrzymanego w zakładzie – 20,5 tony i będzie podlegał on zniszczeniu.
6. 2 z 5 próbek (boczek) z zakładu w woj. mazowieckim, 1 próbka zgodna z wymaganiami tzn. nie przekroczyła poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli. 2 próbka niezgodna z wymaganiami tzn. przekroczyła poziom 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wynosiła 407,57 pg/g tłuszczu oraz przekroczyła 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli i wynosiła 423,69 pg/g tłuszczu. Próbki pochodzą z towaru zatrzymanego w zakładzie – 1,887 tony i będzie podlegał on zniszczeniu.
8277848
1