Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

17 grudnia 2008
Wykrycie dioksyn w irlandzkim mięsie wpłynęło na ożywienie handlu w innych europejskich krajach i wzrost cen.
Przetwórcy masowo wykupują belgijskie, niemieckie i holenderskie półtusze. W tym tygodniu kilogram półtusz w klasie E kosztuje już 7 złotych, ale notowania zmieniają się z dnia na dzień. Handlowcy przewidują, że jeszcze co najmniej do czwartku stawki będą rosły.

Podwyżki w Europie sprawiły, że polscy przetwórcy zwrócili się w stronę krajowego rynku. I chociaż o szaleństwie zakupów nie będzie w tym roku mowy, to zamówień jest zdecydowanie więcej, niż na początku grudnia zakładali handlowcy.

Wieprzowina – giełdy towarowe
ceny transakcyjne    zł/kg
półtusze kl. E        6,80 – 6,90
mięso bez kości
boczek            9,50  – 9,70
szynka            10,50 – 10,60
karkówka        10,70 – 10,80
schab            14,50 – 14,60

Do bieżącego handlu dochodzą jeszcze realizowane przez przetwórców wcześniejsze kontrakty. Kupowany jest w zasadzie każdy rodzaj mięsa. Wrosło zainteresowanie półtuszami do rozbiorów, boczkiem, szynką i schabem. Ceny już poszły w górę.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę