Udzielanie dopłat do prywatnego przechowywania masła
16 grudnia 2008
W dniu 29 listopada 2008 r. opublikowane zostało rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1182/2008 ustalające z góry stawkę dopłat do prywatnego przechowywania masła. Zgodnie z ww. rozporządzeniem, rozpoczęcie przechowywania objętego umową może mieć miejsce w terminie od 1 stycznia 2009 r. do 15 sierpnia 2009 r.
Dopłaty przyznawane są do masła solonego i niesolonego, wyprodukowanego na terenie Wspólnoty w autoryzowanym zakładzie produkcyjnym, pod warunkiem, że okres przechowywania objętego umową wynosi od 90 do 227 dni. Okres ten liczony jest od następnego dnia po dacie złożenia formularza umowy w ARR. Wycofanie masła z chłodni nie może nastąpić przed 16 sierpnia 2009 r.
Formularze umów na dopłaty do prywatnego przechowywania masła, wraz z wymaganymi dokumentami należy składać od dnia 2 stycznia 2009 r. w Centrali Agencji Rynku Rolnego. Formularz umowy powinien dotyczyć wyłącznie masła wprowadzonego do chłodni, w której będzie przechowywane. Masło powinno być wyprodukowane w okresie 28 dni przed datą złożenia formularza.
Szczegółowe informacje dotyczące przystąpienia do mechanizmu dopłat oraz zasad jego realizacji określają „Warunki udzielania dopłat do prywatnego przechowywania masła”. Pobierz:
Każdy przedsiębiorca zainteresowany mechanizmem dopłat do prywatnego przechowywania masła zobowiązany jest zarejestrować się w Centralnym Rejestrze Przedsiębiorców prowadzonym przez ARR.
Formularz rejestracyjny należy złożyć w ARR równocześnie- lub przed złożeniem wniosku o autoryzację dla zakładu produkcyjnego.