Ten tydzień zapowiada się spokojnie zarówno dla producentów świń, jak i dla przetwórców. Ale spokój na tym rynku nie wróży nic dobrego. Masarze już dawno nie mogą doczekać się choćby
W numerze: Nowoczesne podejście do samokontroli GMP w produkcji żywności w świetle wymagań polskich i Unii Europejskiej oraz podstawowe wymogi techniczno-sanitarne dla zakładów mięsnych i
W numerze: Kutrowanie surowców mięsnych i tłuszczowych Dodatki wspomagajace wytwarzanie farszu w procesie kutrowania Kutry – krótki przegląd stosowanych rozwiązań Adres
W numerze: Artykuły promocyjne Promar–maszyna pakująca termoformująca Webomatic APS ML 3000 Dział gospodarczy Sytuacja w rolnictwie, przetwórstwie i handlu zagranicznym towarami
Lepsza jakość wędlin może poprawić sytuację hodowców i przetwórstwa mięsnego. Tym, którzy pamiętają gigantyczne kolejki przed sklepami mięsnymi i kartki na "wołowe bez kości" trudno w to uwierzyć,
W numerze: Artykuły promocyjne Promar – Osłonki Walsroder Dział gospodarczy Informacje gospodarcze ze świata Polska – wiadomości rolnicze Notowania – wiadomości dla
Na okres ośmiu miesięcy Japonia podniosła cło na importowane mięso wieprzowe. W ten sposób japońskie władze chcą uchronić swoich hodowców przed napływem zagranicznej wieprzowiny. W drugim kwartale
Do sklepów i restauracji w Stanach Zjednoczonych trafiło ponad 8 tys. ton wołowych hamburgerów, w których stwierdzono obecność bakterii Escherichia coli. Przeprowadzone dochodzenie wykazało, że
Wzrost kursu euro spowodował, że do Polski napływa coraz mniej wieprzowiny. Obecnie na krajowy rynek trafiają jedynie niewielkie ilości przodków i boczku z Danii. Wysoki kurs walut nie jest jedynie
W 2001 r. rolnicy wyprodukowali 4107,2 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, tj. o 5,2 tys. ton (o 0,1%) mniej niż w 2000 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła1) produkcja wyniosła ogółem