Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Lepsza polska szynka

25 lipca 2002

Wzrost kursu euro spowodował, że do Polski napływa coraz mniej wieprzowiny. Obecnie na krajowy rynek trafiają jedynie niewielkie ilości przodków i boczku z Danii.

Wysoki kurs walut nie jest jedynie powodem zmniejszenia importu. Przetwórcy, którym zależy na jakości produktów uważają, że nasze mięso jest lepsze. I nie chodzi tylko o smak, ale także o tzw. przydatności technologiczne. Polskie świnie są karmione paszą o niezbyt wysokiej zawartości białka. Dzięki temu, np. z kilograma szynki można otrzymać więcej gotowego wyrobu.

Od początku roku produkcja wieprzowiny w naszym kraju rośnie. W górę idą także ceny żywca. Co prawda, nie osiągnęły jeszcze poziomu sprzed roku, ale można to wynikać z faktu, iż także pasze są tańsze niż przed rokiem. Dlatego hodowla świń jest obecnie opłacalna.

Oby tylko taka tendencja się utrzymała.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę