Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólnopolski Informator Masarski – czerwiec 2002

Nr 82, czerwiec 2002 PORADY FACHOWE "Dodatki funkcjonalne w przetwórstwie mięsa" Część III. Karagen (prof. Marek Cierach), s. 76-81"Dodatki pochodzenia roślinnego stosowane w przetwórstwie

19 lipca 2002

Większe zakupy interwencyjne półtusz wieprzowych

Na ostatnim posiedzeniu (16.07.02 r.) Rada Ministrów zaakceptowała zwiększenie o 55 tys. ton zakupów interwencyjnych półtusz wieprzowych. Taka decyzja była spowodowana m.in. faktem, że do 8 lipca

19 lipca 2002

Francja ukarana za embargo

Komisja Europejska nałożyła na Francję karę za utrzymywanie embarga na brytyjską wołowinę. Nałożona kara dzienna wynosi 158,25 euro. Do jej płacenia dojdzie dopiero po orzeczeniu Europejskiego

18 lipca 2002

Holenderskie świnie na dopingu

Na niemiecki rynek trafiła holenderska wieprzowina skażona niedozwolonym w żywieniu zwierząt hormonem MPA (Medroxy-Progesteron- Acetat). W ciągu ostatnich kilku miesięcy do zakładów przetwórstwa

10 lipca 2002

Rosną ceny żywca i półtusz wieprzowych

Cena żywca wieprzowego w podstawowej klasie kształtuje się obecnie na poziomie około 3,60-3,70 zł za kilogram. Natomiast za półtusze pełne chłodzone klasy R wraz z dowozem zakłady muszą zapłacić ok.

8 lipca 2002

Strusi debiut na parkiecie

Na warszawskiej giełdzie towarowej po raz pierwszy zawitało strusie mięso. Półtusze można było dostać w cenie 68,50 zł za kilogram. W ofercie znalazły się także schłodzone filety – po 89

3 lipca 2002

Sarnia dziczyzna czy mięso z kangura?

Dzięki firmie Ekoimex z Warszawy diabetycy mogą rozszerzyć swój jadłospis.  Od pewnego czasu firma ta importuje do Polski mięso z kangura, którego smak porównuje się ze smakiem sarniej

1 lipca 2002

Organizacja rynku rybnego

Opracowanie ustawy było konieczne ze względu na harmonizację polskiego prawa z unijnym oraz konieczność przygotowania podstaw prawnych do wdrożenia zasad wspólnej polityki rybackiej. Istotną zasadą

28 czerwca 2002

Łapówkowa afera

Prokuratura rejonowa w Gorzowie Wlkp. zakończyła śledztwo w sprawie wymuszonych łapówek na szefach marketów i zakładów mięsnych przez lekarza weterynarii. Inspektor ds. higieny środków

24 czerwca 2002

Wspólna organizacja rynku mięsa wołowego i cielęciny – zasadyfunkcjonowania i konsekwencje dla Polski

mgr inż. Piotr Jakubowski Sektor wołowiny i cielęciny w UE należy do szczególnie wrażliwych i w związku z tym poddawany jest całej gamie instrumentów polityki. System ten ma za zadanie utrzymanie

19 czerwca 2002
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę