Nr 82, czerwiec 2002 PORADY FACHOWE "Dodatki funkcjonalne w przetwórstwie mięsa" Część III. Karagen (prof. Marek Cierach), s. 76-81"Dodatki pochodzenia roślinnego stosowane w przetwórstwie
Na ostatnim posiedzeniu (16.07.02 r.) Rada Ministrów zaakceptowała zwiększenie o 55 tys. ton zakupów interwencyjnych półtusz wieprzowych. Taka decyzja była spowodowana m.in. faktem, że do 8 lipca
Komisja Europejska nałożyła na Francję karę za utrzymywanie embarga na brytyjską wołowinę. Nałożona kara dzienna wynosi 158,25 euro. Do jej płacenia dojdzie dopiero po orzeczeniu Europejskiego
Na niemiecki rynek trafiła holenderska wieprzowina skażona niedozwolonym w żywieniu zwierząt hormonem MPA (Medroxy-Progesteron- Acetat). W ciągu ostatnich kilku miesięcy do zakładów przetwórstwa
Cena żywca wieprzowego w podstawowej klasie kształtuje się obecnie na poziomie około 3,60-3,70 zł za kilogram. Natomiast za półtusze pełne chłodzone klasy R wraz z dowozem zakłady muszą zapłacić ok.
Na warszawskiej giełdzie towarowej po raz pierwszy zawitało strusie mięso. Półtusze można było dostać w cenie 68,50 zł za kilogram. W ofercie znalazły się także schłodzone filety – po 89
Dzięki firmie Ekoimex z Warszawy diabetycy mogą rozszerzyć swój jadłospis. Od pewnego czasu firma ta importuje do Polski mięso z kangura, którego smak porównuje się ze smakiem sarniej
Opracowanie ustawy było konieczne ze względu na harmonizację polskiego prawa z unijnym oraz konieczność przygotowania podstaw prawnych do wdrożenia zasad wspólnej polityki rybackiej. Istotną zasadą
Prokuratura rejonowa w Gorzowie Wlkp. zakończyła śledztwo w sprawie wymuszonych łapówek na szefach marketów i zakładów mięsnych przez lekarza weterynarii. Inspektor ds. higieny środków
mgr inż. Piotr Jakubowski Sektor wołowiny i cielęciny w UE należy do szczególnie wrażliwych i w związku z tym poddawany jest całej gamie instrumentów polityki. System ten ma za zadanie utrzymanie