Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sarnia dziczyzna czy mięso z kangura?

1 lipca 2002

Dzięki firmie Ekoimex z Warszawy diabetycy mogą rozszerzyć swój jadłospis. 

Od pewnego czasu firma ta importuje do Polski mięso z kangura, którego smak porównuje się ze smakiem sarniej dziczyzny. Pilotażowe partie tego towaru dostępne są w sieci hal Makro Cash and Carry.

Mięso z kangura ma w przybliżeniu jednakową zawartość białek i minerałów jak mięso z sarny. Jest kruche, posiada specyficzny zapach, niską zawartość tłuszczu oraz najniższy ze znanych poziom cholesterolu. Dziczyzna z kangura odpowiada wszelkim wymaganiom diety dla cukrzyków.

Mięso importowane jest z Australii, gdzie otrzymuje się je wyłącznie droga odłowu. Cena kangurzego rozbefu, antrykotu czy udźca jest wysoka. Nie wiadomo więc czy diabetyków będzie stać na tak kosztowne menu.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę