W ogólnej masie żywca rzeźnego (waga żywa, tj. przed ubojem) uzyskanej w 2001 r. udział poszczególnych gatunków żywca kształtował się następująco:
W 2001 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, wzrosła produkcja żywca drobiowego (o 19,2%) oraz żywca króliczego (o 9,1%), natomiast produkcja pozostałych gatunków żywca rzeźnego spadła:
W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2001 r. 3754,2 tys. ton żywca rzeźnego (o 0,7% więcej niż w 2000 r.), co stanowiło 91,4% produkcji krajowej.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem, w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych, wyniosła w 2001 r. 223,3 kg w wadze przed ubojem, a mięsa – 169,6 kg.
Przeciętna waga 1 sztuki przeznaczonej na rzeź wynosiła odpowiednio dla:
W przekroju terytorialnym, wyższą niż średnia dla kraju (223,3 kg) produkcją żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (481,1 kg), kujawsko-pomorskie (340,0 kg), łódzkie (277,2 kg), warmińsko-mazurskie (234,9 kg), opolskie (226,1 kg) i śląskie (224,6 kg). Najniższą w kraju produkcję żywca rzeźnego na 1 ha użytków rolnych odnotowano w województwie dolnośląskim (111,2 kg).
1 Po przeliczeniu wagi żywej zwierząt rzeźnych przez odpowiednie dla każdego gatunku współczynniki określające wydajność poubojową i produkcję podrobów.