Równo 389 zakładów, zainteresowanych eksportem do Rosji, będzie gotowych w każdej chwili poddać się kontroli tamtejszych służb weterynaryjnych – poinformował w poniedziałek w Luksemburgu
Prawie połowa polskich zakładów, którym udał się dostać okresy przejściowe, zapowiada bankructwo. Przyczyną są nie tylko kłopoty finansowe. Spadła również sprzedaż produktów wytwarzanych w
Tysiące ludzi szuka pracy, natomiast rzeźnicy mogą przebierać w ofertach. Praca dla rzeźników jest głównie za granicą, ale i w regionie zatrudnienie znaleźliby fachowcy od uboju,
Tym razem Państwowa Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę wędliny i przetwory rybne. Niewłaściwej jakości była połowa przebadanego mięsa. - Badaliśmy cztery partie wędlin w sklepach i
Są już pierwsze ofiary opieszałości we wdrażaniu unijnych norm produkcyjnych. 93 zakłady z Małopolski zawiesiło działalność po 1 maja. Część zrobiła to z własnej woli. Prawie połowę firm
Po wielu latach starań na Opolszczyźnie powstanie duża ubojnia. Z pomysłem jej uruchomienia wystąpili sami rolnicy. W jej budowie uczestniczyć będzie 160 mieszkańców okolicznych wsi. Ma to być
Wysokość korytarzy, kąt styku ściany z podłogą oraz szerokość odstępu między płytkami glazury-to wymagania, które stawia przed polskimi zakładami mięsnymi Komisja Europejska. Zdaniem
Dr Bolesław W., wykładający na bydgoskiej Akademii Techniczno-Rolniczej doradztwo w agrobiznesie, jest właścicielem zakładów mięsnych, które zalegają z wypłatą wynagrodzeń dla pracowników i
Przez ostanie kilka tygodni na rynku wieprzowiny było drogo ale stabilnie. Ceny żywca wieprzowego utrzymywały się na poziomie około 4 zł za kilogram. Teraz jednak coraz bardziej widać, że
Wołowiny brakuje na rynku. Ceny tego mięsa są coraz wyższe. Unia wykupuje ćwierci wołowe i wszystkie inne gatunki wołowiny, chętnie nabywane są także żywe cielęta - poinformował PAP w piątek