Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Czy polskie zakłady mięsne wytrzymają unijną konkurencję?

Czy polskie małe i średnie zakłady mięsne wytrzymają konkurencję na wspólnym europejskim rynku? Zdaniem ekspertów i przedstawicieli branży perspektywy są zachęcające. Choć wiele firm,

24 maja 2004

Wołowina na wagę złota, nie ma chętnych na wieprzowinę

Wołowina to teraz jeden z najbardziej poszukiwanych gatunków mięsa. Bardzo chętnie i coraz częściej kupują je Anglicy, Holendrzy, Belgowie czy Włosi. Warunek jest tylko jeden –

21 maja 2004

Czy przyszłość naszych zakładów mięsnych będzie różowa?

Czy polskie małe i średnie wytrzymają konkurencję na wspólnym europejskim rynku? Zdaniem ekspertów i przedstawicieli branży perspektywy są zachęcające, choć wiele firm, które przed 1 maja

21 maja 2004

Etapy wdrażania HACCP

Wprowadzenie systemu HACCP wymaga spełnienie dwunastu etapów: Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP. Zdefiniowanie (opisanie) produktu. Określenie przeznaczenia produktu.

20 maja 2004

Raport analityczny branży mięsnej 2002-2003

Sektor produkcji i przetwórstwa mięsa wytwarza ok. 9,0 mld zł wartości dodanej, tj. ok. 2% produktu krajowego brutto, tworzy rynek pracy dla ok. 100 tys. osób w przetwórstwie i ok. 1 mln osób

18 maja 2004

Powoli do przodu

Choć statystyki nie wykazują jeszcze boomu w inwestycjach, to przedsiębiorcy z naszego regionu budują nowe zakłady oraz kupują maszyny i urządzenia. Także dzięki funduszom unijnym. Wiele

18 maja 2004

Nabici w marżę

Wejście Polski do Unii Europejskiej stało się pretekstem do windowania cen. Mimo zapowiedzi, żaden artykuł spożywczy nie staniał. Handlowcy wykorzystali akcesję Polski do Unii - ceny

18 maja 2004

Po 1 maja nie wzrosły ceny wieprzowiny w skupie

Jeśli ktoś myślał, że po 1 maja będzie mógł sprzedawać świnie po 5 zł za kilogram to się zawiódł – mówią w zakładach. Przetwórcy mogą odetchnąć z ulgą. Ceny w skupie nie

17 maja 2004

Zamykają zakłady przetwórcze

Inspektorzy weterynaryjni w woj. kujawsko–pomorskim zamknęli 1 maja dziewięć mleczarni i 30 zakładów przetwórstwa mięsnego. Powód – to niedostosowanie warunków produkcji do

14 maja 2004

Mięso z nie oznakowanych świń nie może trafić na rynek

Nie będzie taryfy ulgowej dla gospodarzy, którzy nie wytatuowali tuczników, a chcą je sprzedać. Za próbę wprowadzenia na rynek nie oznakowanej świni ukarany zostanie zarówno sprzedający jak i

12 maja 2004
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę