Czy polskie małe i średnie zakłady mięsne wytrzymają konkurencję na wspólnym europejskim rynku? Zdaniem ekspertów i przedstawicieli branży perspektywy są zachęcające. Choć wiele firm,
Wołowina to teraz jeden z najbardziej poszukiwanych gatunków mięsa. Bardzo chętnie i coraz częściej kupują je Anglicy, Holendrzy, Belgowie czy Włosi. Warunek jest tylko jeden –
Czy polskie małe i średnie wytrzymają konkurencję na wspólnym europejskim rynku? Zdaniem ekspertów i przedstawicieli branży perspektywy są zachęcające, choć wiele firm, które przed 1 maja
Wprowadzenie systemu HACCP wymaga spełnienie dwunastu etapów: Powołanie zakładowego zespołu ds. HACCP. Zdefiniowanie (opisanie) produktu. Określenie przeznaczenia produktu.
Sektor produkcji i przetwórstwa mięsa wytwarza ok. 9,0 mld zł wartości dodanej, tj. ok. 2% produktu krajowego brutto, tworzy rynek pracy dla ok. 100 tys. osób w przetwórstwie i ok. 1 mln osób
Choć statystyki nie wykazują jeszcze boomu w inwestycjach, to przedsiębiorcy z naszego regionu budują nowe zakłady oraz kupują maszyny i urządzenia. Także dzięki funduszom unijnym. Wiele
Wejście Polski do Unii Europejskiej stało się pretekstem do windowania cen. Mimo zapowiedzi, żaden artykuł spożywczy nie staniał. Handlowcy wykorzystali akcesję Polski do Unii - ceny
Jeśli ktoś myślał, że po 1 maja będzie mógł sprzedawać świnie po 5 zł za kilogram to się zawiódł – mówią w zakładach. Przetwórcy mogą odetchnąć z ulgą. Ceny w skupie nie
Inspektorzy weterynaryjni w woj. kujawsko–pomorskim zamknęli 1 maja dziewięć mleczarni i 30 zakładów przetwórstwa mięsnego. Powód – to niedostosowanie warunków produkcji do
Nie będzie taryfy ulgowej dla gospodarzy, którzy nie wytatuowali tuczników, a chcą je sprzedać. Za próbę wprowadzenia na rynek nie oznakowanej świni ukarany zostanie zarówno sprzedający jak i