Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wołowina na wagę złota, nie ma chętnych na wieprzowinę

21 maja 2004

Wołowina to teraz jeden z najbardziej poszukiwanych gatunków mięsa.

Bardzo chętnie i coraz częściej kupują je Anglicy, Holendrzy, Belgowie czy Włosi. Warunek jest tylko jeden – ćwierćtusze muszą pochodzić wyłącznie z młodego bydła. Za kilogram chłodzonego mięsa z buhajów nasi zachodni kontrahenci gotowi są płacić ok. 7,20 zł, za ćwierćtusze z jałówek 6,50 zł. I kupowaliby bardzo duże ilości tego towaru, gdyby nie to, że są ogromne trudności z nabyciem żywca. Natomiast ćwierciami z dorosłego bydła zainteresowani są kupcy ze wschodu, ale cena ok. 6,00 zł/kg jest dla nich ciągle nie do zaakceptowania.

Zupełnie nie ma za to chętnych na wieprzowinę. Nawet dotychczas kupowane – głównie na grilla – gatunki mięsa, tak jak np. karkówka, teraz trudno sprzedać.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę