Wołowina to teraz jeden z najbardziej poszukiwanych gatunków mięsa.
Bardzo chętnie i coraz częściej kupują je Anglicy, Holendrzy, Belgowie czy Włosi. Warunek jest tylko jeden – ćwierćtusze muszą pochodzić wyłącznie z młodego bydła. Za kilogram chłodzonego mięsa z buhajów nasi zachodni kontrahenci gotowi są płacić ok. 7,20 zł, za ćwierćtusze z jałówek 6,50 zł. I kupowaliby bardzo duże ilości tego towaru, gdyby nie to, że są ogromne trudności z nabyciem żywca. Natomiast ćwierciami z dorosłego bydła zainteresowani są kupcy ze wschodu, ale cena ok. 6,00 zł/kg jest dla nich ciągle nie do zaakceptowania.
Zupełnie nie ma za to chętnych na wieprzowinę. Nawet dotychczas kupowane – głównie na grilla – gatunki mięsa, tak jak np. karkówka, teraz trudno sprzedać.