Dotychczasowy przebieg pogody spowodował, że na polach na których wschody samosiewów rzepaku wystąpiły w lipcu została już przekroczona suma temperatury gleby sprzyjająca rozwojowi następnego pokolenia mątwika burakowego.
Na wielu plantacjach dotychczas nie opryskanych fungicydem obserwuje się bardzo szybki rozwój chorób grzybowych liści, szczególnie chwościka buraka.
Technologia uprawy buraków w mulcz z gorczycy białej (wg załączonego schematu) w warunkach Wielkopolski zyskuje coraz bardziej na znaczeniu o czym świadczy coroczny wzrost areału tej metody.
Smaczną wizytówką wojewodztwa warmińsko – mazurskiego jest syrop buraczany Jana Ostrowskiego z Łąkarza. Jest to pierwszy produkt w regionie, który może szczycić się licencją ,,Dziedzictwa Kulinarnego Warmia Mazury Powiśle’’. Jan ...
Resort rolnictwa zapowiada odebranie koncernom cukrowym limitów produkcji oraz oddanie ich rolnikom. Powstaje jednak problem czy jest to zgodne z unijnymi przepisami
Uruchomieniem produkcji w zakładzie w Nakle n. Notecią (woj. kujawsko-pomorskie) zainaugurowano w poniedziałek kampanię cukrowniczą w Krajowej Spółce Cukrowej SA (KSC).
Unijna reforma cukru, która zakłada spadek jego ceny, poprawi konkurencyjność polskich producentów żywności, co pozwoli na zwiększenie eksportu wyrobów cukierniczych i dżemów - uważa prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki ...
Komisja Europejska przyjęła w środę projekt reformy rynku cukru w UE Protestują producenci z wielu państw Unii, jak i najbiedniejsze kraje-producenci cukru. Bruksela zapewnia, że przynajmniej w Polsce plantatorzy i cukrownie stracą minimalnie albo i ...