Szanowni Rolnicy, lato to dla Państwa czas intensywnej pracy. Związane z nią zmęczenie, pośpiech, chwilowa nieuwaga, nasilają ryzyko wypadku. Tragiczne w skutkach są zwłaszcza pochwycenia przez prasy i przyczepy do zbioru siana i słomy, przygniecenia przez przewrócone ciągniki czy maszyny rolnicze. Wielu wypadków można by uniknąć, przestrzegając zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym.
Samorządy z województw podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego wspólnie promują tradycje kulinarne tych regionów. W tym celu powołali Wschodni Szlak Kulinarny - cykl imprez, na których prezentowana jest żywność tradycyjna dla tych regionów.
Pierwszy w Polsce wielkopowierzchniowy sklep oferujący żywność ekologiczną powstanie w Konstancinie w planowanym centrum handlowym "Quick Park Konstancin". Po...
Do udziału w konkursie zapraszamy rolników ekologicznych z województwa dolnośląskiego, którzy posiadają aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę...
Dopuszczenie do sprzedaży przetworzonych produktów przez rolników pozwoli podnieść się im z kolan; większe zyski zostaną też w kieszeni rolnika - przekonuje Jar...
Substancja organiczna po wprowadzeniu do gleby ulega przetworzeniu i rozkładowi przez mikroorganizmy. Pamiętajmy że gleba jest żywym organizmem bakterii i grzy...
Koneserzy win kierują się przy wyborze trunku nie tylko szczepem winogron i krajem pochodzenia. Coraz częściej zwracają uwagę na sam proces produkcji – pod...
Copa i Cogeca na warsztatach na temat Zielonego Tygodnia podkreślają znaczenie innowacji, inwestycji i współpracy na rzecz bardziej ekologicznej przyszłości.
Żyto na ogół uprawia się w warunkach mniej sprzyjających uprawie innych gatunków zbóż. Wynika to z jego większej odporności na mrozy, mniejszych wymagań gle...
14 i 15 maja br. w hali Centrum Rekreacyjno-Sportowego w Zielonej Górze miały miejsce III Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia. Targi otworzył wicemarszałek woj. lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.