Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

APEL PREZESA KRUS

Szanowni Rolnicy, lato to dla Państwa czas intensywnej pracy. Związane z nią zmęczenie, pośpiech, chwilowa nieuwaga, nasilają ryzyko wypadku. Tragiczne w skutkach są zwłaszcza pochwycenia przez prasy i przyczepy do zbioru siana i słomy, przygniecenia przez przewrócone ciągniki czy maszyny rolnicze. Wielu wypadków można by uniknąć, przestrzegając zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym.

4 sierpnia 2016

Trzy województwa Polski wschodniej wspólnie promują żywność tradycyjną

Samorządy z województw podkarpackiego, lubelskiego i podlaskiego wspólnie promują tradycje kulinarne tych regionów. W tym celu powołali Wschodni Szlak Kulinarny - cykl imprez, na których prezentowana jest żywność tradycyjna dla tych regionów.

4 sierpnia 2016

Powstanie pierwszy ekologiczny supermarket

Pierwszy w Polsce wielkopowierzchniowy sklep oferujący żywność ekologiczną powstanie w Konstancinie w planowanym centrum handlowym "Quick Park Konstancin". Po...

20 lipca 2016

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu ogłasza Konkurs na najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2016 roku

Do udziału w konkursie zapraszamy rolników ekologicznych z województwa dolnośląskiego, którzy posiadają aktualny certyfikat wydany przez upoważnioną jednostkę...

14 lipca 2016

Kukiz'15: apeluje o "odblokowanie" ustawy o sprzedaży bezpośredniej

Dopuszczenie do sprzedaży przetworzonych produktów przez rolników pozwoli podnieść się im z kolan; większe zyski zostaną też w kieszeni rolnika - przekonuje Jar...

12 lipca 2016

Dlaczego nie powinno się spalać słomy -zagospodarowanie resztek pożniwnych i poprawienie struktury gleby

 Substancja organiczna po wprowadzeniu do gleby ulega przetworzeniu i rozkładowi przez mikroorganizmy. Pamiętajmy że gleba jest żywym organizmem bakterii i grzy...

8 lipca 2016

Branża winiarska stawia na ekologiczną produkcję. Konsumenci zwracają na to coraz większą uwagę

Koneserzy win kierują się przy wyborze trunku nie tylko szczepem winogron i krajem pochodzenia. Coraz częściej zwracają uwagę na sam proces produkcji – pod...

28 czerwca 2016

Copa i Cogeca o utrzymaniu zrównoważonych obszarów wiejskich

Copa i Cogeca na warsztatach na temat Zielonego Tygodnia podkreślają  znaczenie innowacji, inwestycji i współpracy na rzecz bardziej ekologicznej przyszłości.

7 czerwca 2016

Żyto mieszańcowe GPS – źródło biogazu i kiszonki

Żyto na ogół uprawia się w warunkach mniej sprzyjających uprawie innych gatunków zbóż. Wynika to z jego większej odporności na mrozy, mniejszych wymagań gle...

19 maja 2016

III Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia

14 i 15 maja br. w hali Centrum Rekreacyjno-Sportowego w Zielonej Górze miały miejsce III Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia. Targi otworzył wicemarszałek woj. lubuskiego Stanisław Tomczyszyn.

19 maja 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę