Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób uczcić Dzień polskiej żywności.
Od początku roku w trzech puszczańskich nadleśnictwach Browsk, Hajnówka i Białowieża pozyskano 111 tys. 993 m sześć. drewna - poinformowały Lasy Państwowe. Jeżeli przyjąć, że jedno drzewo to 1,1-1,2 m sześc. drewna, to z Puszczy Białowieskiej usunięto ponad 93 tys. drzew.
Jak zbierać borówkę by dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem?
Zasady, które warto stosować zbierając owoce własnej produkcji.
Wędliny dla wegan bez mięsa i bez soi - to wyzwanie, które podjęli twórcy Bezmięsnego Mięsnego - czytamy w czwartkowym "Pulsie Biznesu".
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.
W Unii Europejskiej codziennie znika tysiąc gospodarstw rolnych. Ten proces poważnie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu Europy - czytamy w środowym "Naszym Dzienniku".
Po tygodniu rekordowo wysokich temperatur południe Europy zmaga się z ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi. W Chorwacji strażacy walczą z pożarem na wybrzeżu, a w Słowenii burze spowodowały lokalne podtopienia. Tysiące turystów nie może wydostać się z Madery.
Czy rzeczywiście jest taki groźny?
Silne poparzenia, alergie, nowotwory, choroby narządów wewnętrznych, a nawet śmierć – o skutkach kontaktu z toksyczną rośliną mówi się dużo w ostatnich latach. Barszcz Sosnowskiego, który z łatwością zadomowił się w Polsce, każdego roku wywołując niepokój.
Kontrolowane warunki „atmosferyczne”, walka ze szkodnikami przy pomocy ich naturalnych wrogów, ochrona przed zanieczyszczeniami drogowymi - to tylko niektóre zalety uprawy w szklarni. Poznaj je wszystkie! Przekonaj się także, w czym tkwi sekret doskonałego smaku polskich truskawek.
W całym kraju rozpoczęto zbiór rzepaku ozimego. Najbardziej zaawansowane są zbiory na południu Polski. Nasiona rzepaku ozimego na ogół spełniają parametry jakościowe - poinformował resort rolnictwa.