biogaz_09_2025

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Dnia 25 sierpnia, już po raz 5. będziemy obchodzić Dzień polskiej żywności. Pomysłodawcami tego nietypowego „święta” kulinarnego są twórcy programu promocyjnego „Doceń polskie”. O walorach rodzimej żywności powinniśmy pamiętać każdego dnia, ale ta okazja jest szczególnym pretekstem do rozsmakowania się w krajowych produktach spożywczych. Sprawdź w jaki sposób uczcić Dzień polskiej żywności.

11 sierpnia 2017

W 2017 r. w Puszczy Białowieskiej wycięto ponad 93 tys. drzew

Od początku roku w trzech puszczańskich nadleśnictwach Browsk, Hajnówka i Białowieża pozyskano 111 tys. 993 m sześć. drewna - poinformowały Lasy Państwowe. Jeżeli przyjąć, że jedno drzewo to 1,1-1,2 m sześc. drewna, to z Puszczy Białowieskiej usunięto ponad 93 tys. drzew.

10 sierpnia 2017

Jakość owoców borówki w Twoich rękach.

Jak zbierać borówkę by dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem? 
Zasady, które warto stosować zbierając owoce własnej produkcji.

10 sierpnia 2017

"Puls Biznesu": Zrzutka na roślinny boczek

Wędliny dla wegan bez mięsa i bez soi - to wyzwanie, które podjęli twórcy Bezmięsnego Mięsnego - czytamy w czwartkowym "Pulsie Biznesu".

10 sierpnia 2017

Jedzmy więcej ryb, wspierajmy hodowców

Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.

9 sierpnia 2017

"Nasz Dziennik": Unijna wieś wymiera

W Unii Europejskiej codziennie znika tysiąc gospodarstw rolnych. Ten proces poważnie zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu Europy - czytamy w środowym "Naszym Dzienniku".

9 sierpnia 2017

Burze oraz upały na południu Europy

Po tygodniu rekordowo wysokich temperatur południe Europy zmaga się z ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi. W Chorwacji strażacy walczą z pożarem na wybrzeżu, a w Słowenii burze spowodowały lokalne podtopienia. Tysiące turystów nie może wydostać się z Madery.

8 sierpnia 2017

Cała prawda o barszczu Sosnowskiego.

Czy rzeczywiście jest taki groźny?
Silne poparzenia, alergie, nowotwory, choroby narządów wewnętrznych, a nawet śmierć – o skutkach kontaktu z toksyczną rośliną mówi się dużo w ostatnich latach. Barszcz Sosnowskiego, który z łatwością zadomowił się w Polsce, każdego roku wywołując niepokój.

8 sierpnia 2017

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

Kontrolowane warunki „atmosferyczne”, walka ze szkodnikami przy pomocy ich naturalnych wrogów, ochrona przed zanieczyszczeniami drogowymi - to tylko niektóre zalety uprawy w szklarni. Poznaj je wszystkie! Przekonaj się także, w czym tkwi sekret doskonałego smaku polskich truskawek.

7 sierpnia 2017

Zbiory rzepaku najbardziej zaawansowane są na południu Polski

W całym kraju rozpoczęto zbiór rzepaku ozimego. Najbardziej zaawansowane są zbiory na południu Polski. Nasiona rzepaku ozimego na ogół spełniają parametry jakościowe - poinformował resort rolnictwa.

4 sierpnia 2017
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę