Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, rozmów oraz pysznych dań goszczących na polskich stołach. Jednak ten piękny okres ma również swoje drugie oblicze. Jak sza...
W obecnej edycji wydawanego co 5 lat dokumentu czytamy, że szczególny niepokój budzi niskie spożycie m. in. warzyw i owoców oraz ich przetworów w amerykańskim...
Technologia opracowana przez polskich naukowców umożliwia wykorzystanie porożogennych komórek macierzystych w medycynie, weterynarii i kosmetologii. Naukowcy z...
Pierwszy długi wolny weekend skłania wielu z nas do wyjazdu i poszukiwania pierwszych mocnych promieni słońca, dlatego wielu z nas wybiera się na południe Eu...
Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlece...
81% Polaków twierdzi, że prawidłowo się odżywia. Niestety od samej deklaracji do właściwej praktyki jest jeszcze daleka droga. Jak zatem gotować, aby zachować...
Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ogłoszonej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. To ...
Wieszając budki lęgowe pomagamy ptakom, zwłaszcza tam, gdzie nie ma naturalnych dziupli, czyli w młodych sadach, niedawno posadzonych lasach, no a przede wszyst...
Maślanka to źródło niezbędnych witamin i minerałów, naturalny probiotyk, doskonały napój chłodzący, a jednocześnie… świetny środek kosmetyczny. Co ważne, to pro...
Wbrew powszechnym przekonaniom tradycyjna kuchnia warmińska i mazurska nie była zbyt słona i nadmiernie tłusta; jej kaloryczność wynikała z dużego zapotrzebo...