Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Hiszpański miód w unijnym rejestrze nazw chronionych

14 kwietnia 2016
Hiszpański miód w unijnym rejestrze nazw chronionych

W dn. 5 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 30 marca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) nazwę hiszpańskiego miodu–Miel de Liébana.

Jest on wytwarzany przez pszczoły miodne z regionu Liébana z nektaru kwiatów lub z wydzielin żywych części roślin typowych dla ekosystemów tego regionu. Odmianami miodu, które mogą być objęte chronionym oznaczeniem pochodzenia „Miel de Liébana” są miód spadziowy i miód jednokwiatowy wrzosowy. Są to miody nieprzetwarzane, które nie są też poddawane intensywnej obróbce termicznej (powyżej 40 °C). Jest to gwarancją zachowania przez produkt wyjątkowych właściwości, które zawdzięcza on roślinności i pszczołom występującym w regionie.

Wszystkie etapy produkcji i pozyskiwania miodów muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym–we wszystkich gminach położonych w regionie Liébana, należącym do Wspólnoty Autonomicznej Kantabrii (całkowity obszar 570 km kw.).

W regionie tym współwystępują lasy i roślinność typowa dla klimatu atlantyckiego z  gatunkami typowo śródziemnomorskimi i alpejskimi. Znaczna jest w nich zawartość wrzośców, z których powstaje miód wrzosowy, oraz roślin z gatunku Quercus, dzięki którym powstaje miód spadziowy.

FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE (L 88 ) z dn. 05.04.16


POWIĄZANE

Traktor blokujący ruch drogowy w Brukseli/ Fot. Bogdan Hoyaux [© European Union ...

Dla certyfikowanych ukraińskich producentów rolnych zajmujących się produkcją ek...

Zgodnie z wynikami trzech kwartałów 2024 r. rumuński port Konstanca zmniejszył o...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę