W dn. 5 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 30 marca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) nazwę hiszpańskiego miodu–Miel de Liébana.
Jest on wytwarzany przez pszczoły miodne z regionu Liébana z nektaru kwiatów lub z wydzielin żywych części roślin typowych dla ekosystemów tego regionu. Odmianami miodu, które mogą być objęte chronionym oznaczeniem pochodzenia „Miel de Liébana” są miód spadziowy i miód jednokwiatowy wrzosowy. Są to miody nieprzetwarzane, które nie są też poddawane intensywnej obróbce termicznej (powyżej 40 °C). Jest to gwarancją zachowania przez produkt wyjątkowych właściwości, które zawdzięcza on roślinności i pszczołom występującym w regionie.
Wszystkie etapy produkcji i pozyskiwania miodów muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym–we wszystkich gminach położonych w regionie Liébana, należącym do Wspólnoty Autonomicznej Kantabrii (całkowity obszar 570 km kw.).
W regionie tym współwystępują lasy i roślinność typowa dla klimatu atlantyckiego z gatunkami typowo śródziemnomorskimi i alpejskimi. Znaczna jest w nich zawartość wrzośców, z których powstaje miód wrzosowy, oraz roślin z gatunku Quercus, dzięki którym powstaje miód spadziowy.
FAMMU/FAPA na podst. Dz. U. UE (L 88 ) z dn. 05.04.16