Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jaja w profilaktyce cukrzycy

7 kwietnia 2016
Jaja w profilaktyce cukrzycy

Z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia ( 7 kwietnia ) i promocji  przez WHO wiedzy o cukrzycy, warto przypomnieć wyniki badań fińskich naukowców z University of Eastern Finland.  Z badań tych wynika, że jedzenie zaledwie czterech jajek w tygodniu minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

W artykule ( http://www.rmf24.pl ) pt. „Jajka mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy.” czytamy: „Nowsze badania naukowe nie potwierdzały już, że upodobanie do jajek faktycznie podnosi poziom cholesterolu we krwi, a pojawiły się i takie, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą. Najnowsze fińskie badania zwyczajów żywieniowych objęły swym zasięgiem ponad 2300 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. W ciągu blisko 20 lat, u 432 z nich zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Okazało się, że spożycie jajek wiązało się jednak ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i niższym poziomem glukozy we krwi. U mężczyzn, którzy jedli cztery jajka tygodniowo, ryzyko cukrzycy spadało o 37 procent, w porównaniu do tych, którzy pozwalali sobie tygodniowo na jedno jajko.”

Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, podczas okolicznościowej konferencji pt.: „Powstrzymajmy falę cukrzycy” ostrzega: „Cukrzyca typu 2 jest jednym z największych zagrożeń zdrowotnych naszych czasów. Przyczynia się ona do rozwoju wielu innych chorób przewlekłych i powikłań, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, zawały serca, udary mózgu, utrata wzroku czy amputacja kończyn. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania i leczenia cukrzycy jest prawidłowe żywienie oraz towarzysząca mu regularna aktywność fizyczna, ponieważ najważniejszym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest otyłość. Trzeba uświadamiać Polaków, że unikając nadwagi i otyłości lub redukując nadmierną masę ciała najlepiej zabezpieczają się przed tą podstępną i trudną do leczenia chorobą. Jeśli nie uda się nam zahamować rozwoju epidemii otyłości w Polsce czeka nas znaczący wzrost zachorowań na cukrzycę oraz związanych z tym wysokich kosztów ekonomicznych”.

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz / rmf24.pl


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę