Amarantus, zwany także szarłatem, to pseudozboże o nieocenionych wartościach prozdrowotnych. Był ważnym składnikiem diety południowoamerykańskich Indian tysiące lat przed naszą erą. Obecnie przeżywa renesans popularności i został uznany za roślinę XXI wieku. Co czyni amarantus tak szczególnym pożywieniem?
Drobne ziarna amarantusa pełne są wartości odżywczych dostarczających ciału energii i budulca mięśni, a także cennych mikroelementów korzystnie wpływających na stan zdrowia organizmu. Dzięki temu bogactwu i różnorodności składników, amarantus jest ważnym elementem diety zarówno dzieci, jak i dorosłych oraz seniorów.
Szarłat to przede wszystkim cenne źródło białka o dobrym składzie aminokwasów. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest w stanie wytworzyć sam i musimy mu dostarczać ich wraz z pożywieniem. Amarantus posiada więcej białka niż mleko czy mięso (ok. 75%), a proteiny te są lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Białko, jako budulec mięśni, jest ważnym składnikiem zbilansowanej diety osób w każdym wieku, a w szczególności tych pracujących fizycznie, aktywnych ruchowo i sportowców.
Kolejnym cennym składnikiem, którego dostarcza ciału amarantus jest błonnik pokarmowy. Dzięki swojej strukturze, pęcznieje w żołądku, dając szybkie i długotrwałe uczucie sytości, natomiast nie jest przez organizm trawiony. Działa na przewód pokarmowy jak szczotka, która wymiata złogi toksyn i reguluje perystaltykę jelit. Ponadto błonnik skutecznie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu frakcji LDL we krwi, dzięki czemu ułatwia jej przepływ i wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia oraz serca, takich jak miażdżyca. Innymi substancjami, które również redukują poziom „złego” cholesterolu we krwi są nienasycone kwasy tłuszczowe. Amarantus dostarcza ciału kwasów tłuszczowych takich jak: linolowy, oleinowy, linolenowy, arachidonowy czy lignocerynowy.
Jedną z najcenniejszych substancji, w jakie obfituje amarantus jest skwalen, który naturalnie wspomaga system immunologiczny człowieka. Poza tym wykazuje działanie antybakteryjne, odżywcze i regenerujące oraz wspomaga pracę wątroby i trzustki. Badania wykazują, że ma również działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, co czyni z niego substancję szczególnie ważną przy dzisiejszym rozwoju cywilizacyjnym.
Należy pamiętać, że amarantus redukuje niedobory wielu minerałów w organizmie. Wskazany jest np. w diecie anemików, ponieważ zawiera sporo żelaza (7,6 mg/100 g). Osoby wykonujące pracę umysłową, studenci w okresie sesji czy maturzyści również powinni włączyć amarantus do swojej diety, ponieważ dostarcza nam magnezu, który nie tylko redukuje stres, ale też wspomaga koncentrację i inne funkcje mózgu. Cennym pierwiastkiem jest także potas, który wraz z magnezem jest kluczowy dla sprawnego funkcjonowania mięśni. Ponadto amarantus zawiera także wapń, którego potrzebują w szczególności dzieci, młodzież w okresie intensywnego wzrostu oraz osoby starsze: wzmacnia od bowiem kości i zęby, redukując przy tym ryzyko złamań.
Co istotne, amarantus jest pseudozbożem bezglutenowym – z powodzeniem więc mogą sięgać po niego osoby z celiakią i alergią na gluten.
Nie ulega wątpliwości, że amarantus to istotny składnik różnorodnej i zbilansowanej diety, obfitujący w składniki odżywcze i cenny dla zdrowia. Pozostaje więc pytanie, w jakiej formie go spożywać? Na szczęście przygotowanie potrawy z jego wykorzystaniem jest bardzo proste, tym bardziej, ze można spożywać go w formie ziaren, poppingu czy mąki. Ziarna można spożywać na surowo, posypując nimi kanapki czy sałatkę. Surowe lub ugotowane, a także ekspandowane wykorzystywane są do zdrowych batonów, deserów, ciasteczek i innych wypieków. Mąka z amarantus może zostać wykorzystana do ciasta, chleba lub naleśników i zbogacić potrawę nie tylko o orzechowy aromat, ale także o cenne wartości odżywcze.
Certyfikowany ekologicznie amarantus posiada w swojej ofercie sklep z wegańską i organiczną żywnością Organic Village: www.organicvillage.pl
Newseria Lifestyle