Piemontese (rasa włoska) - jedna z najlepszych ras na świecie, bardzo wytrzymała na zróżnicowane warunki. Wybitne umięśnienie osobników męskich. Kaliber średni (buhaje 900 kg, przy 145 cm w
Limousine (rasa francuska) - jest w naszych uwarunkowaniach, rasą najlepszą dla przemysłu mięsnego (wysokie walory rzeźne i kulinarne) i cenioną przez hodowców za łatwe porody i przeciętne
Charolaise (rasa francuska) - jest największą pod względem kalibru i masy ciała. Dorosłe buhaje osiągają masę ciała 1100-1300 kg i 150 cm wysokości w kłębie, a krowy 750-900 kg przy 140 cm w
Gospodarstwa posiadające duży areał użytków zielonych i ziemi słabo wykorzystanej oraz możliwości powiększenia gospodarstw powinny rozważyć możliwości tworzenia stad mięsnych. Biorąc pod uwagę
Sołtys podgoleniowskiego Niewiadowa, właściciel krowy, u której wczesną wiosną stwierdzono pierwszy w województwie zachodniopomorskim przypadek BSE, pogodził się już z utratą stada -
W pierwszym kwartale bieżącego roku zapoczątkowano realizację wspieranego finansowo Krajowego Programu Rolno-środowiskowego (KPR) na lata 2004-2006. Ten przedział czasowy ustalony został
Cena wołowiny w polskich sklepach wzrosła po 1 maja br. o kilkanaście procent. Jednak wygląda na to, że będzie ona rosła nadal. Potwierdzają to producenci mięsa. Wołowina drożeje w
Skończyły się komunie, a sezon grillowy jeszcze dobrze się nie zaczął dlatego na rynku wieprzowiny umiarkowany popyt. I całe szczęście mówią w zakładach przetwórczych bo świń brakuje.
Szykuje się rekordowa produkcja wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych. Pogłowie trzody chlewnej wzrośnie do 60 mln sztuk, a liczba ubojów przekroczy 100 mln. Amerykański Departament Rolnictwa
Od wielu lat populację naszego bydła tworzą cztery rasy - czarno-biała, czerwono-biała, polska czerwona oraz simental. Jaką wybrać rasę krów mlecznych radzi Bronisław Żelanis,