Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rynek mięsa strusiego

Ze względu na ptasią grypę także na rynku mięsa strusiego ruchu nie widać. W obawie przed wirusem wielu hodowców zdecyduje się na nowe wstawienia dopiero wiosną. A rzeźnych ptaków już brakuje.

23 lutego 2006

Świnie zostają

Pikietowali, protestowali, organizowali blokady – ostatecznie jednak muszą pogodzić się z przegraną. Wielka ferma świń – sól w oku mieszkańców podpoznańskich Więckowic – pozostanie. Wojewódzki sąd administracyjny uznał bowiem, że ...

20 lutego 2006

PKM Duda na Ukrainie

Pierwszą z umów Spółka zawarła z "THOMAS G.m.h.B." Sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie, na podstawie której Emitent nabył 45% udziałów o wartości nominalnej 227.714,83 UAH, w kapitale zakładowym podmiotu gospodarczego prawa ukraińskiego, działającego ...

20 lutego 2006

Mniej bydła w Niemczech

Rolnicy coraz częściej przekraczali limity produkcji mleka, kary rosły, więc wielu hodowców zdecydowało się na zmniejszenie stad. Zwiększeniu produkcji nie sprzyjają także zmiany w finansowaniu rolnictwa. Farmerzy nie otrzymują już dopłat do ...

17 lutego 2006

Kryzys trwa, długi rosną

Ponad dwa miliony złotych – tyle są winne rolnikom Zakłady Przetwórstwa Mięsnego w Krotoszynie. Hodowcy za dostarczone świnie nie dostają pieniędzy od października. Ratunku chcą szukać w sądzie. O tym, jak odzyskać pieniądze radzili w Ustkowie ...

17 lutego 2006

Jakość przetworów z mięsa czerwonego

W czwartym kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS przeprowadziły kontrolę w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas, wędlin podrobowych oraz konserw. Poddane kontroli wyroby pochodziły ...

16 lutego 2006

Szanse na większy eksport wieprzowiny

Mięso wieprzowe jest w tym roku stosunkowo tanie. Półtusze kl. R kosztują od 4,5 do 4,6 zł za kg. W ubiegłym roku, do listopada, wieprzowina była o 20 proc. droższa. Niskie ceny to rezultat przede wszystkim małego popytu, przy stosunkowo dużej ...

14 lutego 2006

Zakłady mięsne: jest dobrze

Tuż po wejściu do Unii Europejskiej w Łódzkiem było 46 zakładów z branży przetwórczej, które nie spełniały unijnych norm. Na czas wprowadzenia zmian dostały tak zwane okresy przejściowe. Większość zakładów poradziła sobie dużo szybciej niż tego wymagano.

13 lutego 2006

Owce coraz bardziej nieopłacalne

Jeśli sytuacja nie poprawi się to już wkrótce producentów baraniny i jagnięciny będzie można policzyć na palcach jednej ręki – mówią eksperci. A wszystko przez drastyczny spadek opłacalności hodowli owiec.

8 lutego 2006

Mięso i drób tańsze niż przed rokiem

W ostatnich dniach znowu nieco spadły. Podaż tuczników jest ostatnio spora, sprowadzana jest dodatkowo wieprzowina z zagranicy. Natomiast zainteresowanie mięsem nie jest duże. Dotyczy to zarówno rynku krajowego, jak i eksportu na wschód. Dlatego ceny ...

7 lutego 2006
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę