Większa podaż tuczników doprowadziła w ostatnich dniach do dalszego spadku cen wieprzowiny.
Mięso wieprzowe jest w tym roku stosunkowo tanie. Półtusze kl. R kosztują od 4,5 do 4,6 zł za kg. W ubiegłym roku, do listopada, wieprzowina była o 20 proc. droższa. Niskie ceny to rezultat przede wszystkim małego popytu, przy stosunkowo dużej podaży. Mniejsze zamówienia składa krajowy handel, niewielki jest eksport na Wschód.
Obecna sytuacja na rynku mięsnym nie jest zaskoczeniem. Według najnowszych prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej produkcja wieprzowiny będzie w tym roku o około 150 - 160 tys. ton (9 proc.) większa niż w 2005 r. Z tego około 75 - 100 tys. ton trafi na rynek krajowy, co spowoduje spadek cen detalicznych tego mięsa. W styczniu ceny surowca wieprzowego były w Polsce o 7 proc. niższe niż średnia dla UE.
Resort rolnictwa podjął starania o rozszerzenie rynków zbytu polskiej wieprzowiny. Rysują się możliwości eksportu m.in. do Japonii, Korei Płd., Mołdawii, Macedonii, Chorwacji, a być może także do Brazylii, Chin, Meksyku.
Nie zmieniają się notowania wołowiny. Podaż tego mięsa jest od dłuższego czasu ustabilizowana, ale znaczne ilości wysyłane są na eksport.
Minimalnie wzrosły w tym tygodniu na giełdach ceny drobiu. Kurczaki wystawiane są po 3,9 - 4 zł za kg, podczas gdy przed tygodniem były o kilka procent tańsze. Na wyraźniejsze ożywienie producenci drobiu mogą liczyć dopiero za kilka tygodni, przez świętami Wielkiejnocy. Sporo jest natomiast w handlu drobiu z importu, głównie z krajów UE.