Ze względu na ptasią grypę także na rynku mięsa strusiego ruchu nie widać. W obawie przed wirusem wielu hodowców zdecyduje się na nowe wstawienia dopiero wiosną. A rzeźnych ptaków już brakuje.
Duże zapasy, które były jesienią wyczerpały się. Na dodatek w ubiegłym roku wylęgi były opóźnione o około 2 miesiące, dlatego teraz na gotowe do uboju ptaki trzeba poczekać aż do przełomu kwietnia i maja.
To może spowodować, że stracimy nasze rynki zbytu- mówi Eugeniusz Tomasik z Polskiego Związku Hodowców Strusi. W ubiegłym roku swoje moce eksportowe wykorzystywaliśmy tylko w 1/3-ciej. Teraz wysyłka towaru stanęła, bo mięsa nie ma.
Główne kierunki eksportu to Belgia i Niemcy. Niedawno o nasze mięso ze strusi zaczęła zabiegać się także Francja. Chętni do założenia nowych hodowli są , ale na razie pilnie obserwują rynek.
Żywiec strusi – klasa I:
2005 r. 8,00 zł/kg
2006 r. 8,50-9,00 zł/kg
Kilogram żywca strusiego klasy pierwszej w skupie kosztuje teraz od 8,50 do 9 złotych, to tylko niewiele więcej niż rok temu.
Pisklęta strusi:
kilkudniowe 150-250 zł/szt
1-2 miesięczne 250-350 zł/szt
10-misięczne 1000 zł/szt
Ceny piskląt strusi zależą od wieku i przeznaczenia. Za te najmłodsze przeznaczone do dalszej hodowli trzeba zapłacić minimum 150 złotych za sztukę. Dziesięciomiesięczna młodzież kosztuje około 1000 złotych.