Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Poszukiwany żywiec wieprzowy

Jak mówią w zakładach, konkurencja płaci coraz więcej, dlatego kto chce utrzymać dostawców nie może być gorszy.

21 marca 2006

Wzrost cen wieprzowiny w UE

Sytuacja na rynku wieprzowym we wszystkich krajach UE wydaje się być stabilna co do wielkości populacji. Porównując jednak podaż z rosnącym popytem, zdecydowanie zbyt mało tuczników oddawanych jest do uboju również w tym tygodniu. W konsekwencji ...

20 marca 2006

Spotkanie hodowców bydła

Hodowcy bydła mają szansę na świetny zarobek. Jeszcze miesiąc temu dwutygodniowego cielaka można było kupić za 250 euro. Dziś cena wzrosła do 300. Europejski rynek wołowiny przeżywa prawdziwy boom, spowodowany nie tylko ptasią grypą i lękiem przed ...

17 marca 2006

Powrót brytyjskiej wołowiny

Brytyjska wołowina wraca na europejskie stoły. Zdaniem unijnych ekspertów mięso z Wielkiej Brytanii jest już bezpieczne. Embargo wprowadzono 10 lat temu w czasie największego nasilenia epidemii BSE.

17 marca 2006

Trzoda opłacalna w Unii?

Według brytyjskich ekspertów największe koszty związane z hodowlą trzody chlewnej ponoszą rodzimi rolnicy a także włoscy i austriaccy. Najtrudniej konkurować z Hiszpanami i Duńczykami.

14 marca 2006

Plebiscyt hodowców trzody

Nowatorzy i pionierzy – tak mówią o nich koledzy z branży. Mowa o najlepszych w kraju producentach o hodowcach trzody chlewnej. W Poznaniu rozstrzygnięto ogólnopolski plebiscyt. Wygrało Mazowsze i Wielkopolska.

13 marca 2006

Świnia bez oznakowania

Producenci trzody chlewnej powinni mieć oznakowane i zarejestrowane wszystkie zwierzęta w gospodarstwie. Teraz z tego obowiązku zwolnieni zostali właściciele tylko jednej świni.

13 marca 2006

UE: Zmienność cen tusz wieprzowych w 2005

Cena mięsa wieprzowego jest uzależniona od wielu czynników, wśród których do najważniejszych zalicza się cenę paszy, popyt i podaż tuczników na rynku. Te czynniki powodują, cykliczne występowanie co pewien okres tzw. dołków i górek świńskich. Na ...

13 marca 2006

Mięso z Polski pojedzie do Azji

Od poniedziałku blisko 40 polskich firm będzie mogło rozpocząć eksport wieprzowiny do Japonii. W tym roku swoje granice dla naszej żywności powinny otworzyć kolejne kraje.

10 marca 2006

Szansa dla brytyjskiej wołowiny

Czy brytyjska wołowina powróci na europejskie stoły? Dziś w Brukseli rozstrzygną się losy producentów mięsa. Po 10 latach embarga na wołowinę z Wielkiej Brytanii, jest szansa na wznowienie eksportu wszystkich gatunków tego mięsa. Straty spowodowane ...

9 marca 2006
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę