Jak mówią w zakładach, konkurencja płaci coraz więcej, dlatego kto chce utrzymać dostawców nie może być gorszy.
Sytuacja na rynku wieprzowym we wszystkich krajach UE wydaje się być stabilna co do wielkości populacji. Porównując jednak podaż z rosnącym popytem, zdecydowanie zbyt mało tuczników oddawanych jest do uboju również w tym tygodniu. W konsekwencji ...
Hodowcy bydła mają szansę na świetny zarobek. Jeszcze miesiąc temu dwutygodniowego cielaka można było kupić za 250 euro. Dziś cena wzrosła do 300. Europejski rynek wołowiny przeżywa prawdziwy boom, spowodowany nie tylko ptasią grypą i lękiem przed ...
Brytyjska wołowina wraca na europejskie stoły. Zdaniem unijnych ekspertów mięso z Wielkiej Brytanii jest już bezpieczne. Embargo wprowadzono 10 lat temu w czasie największego nasilenia epidemii BSE.
Według brytyjskich ekspertów największe koszty związane z hodowlą trzody chlewnej ponoszą rodzimi rolnicy a także włoscy i austriaccy. Najtrudniej konkurować z Hiszpanami i Duńczykami.
Nowatorzy i pionierzy – tak mówią o nich koledzy z branży. Mowa o najlepszych w kraju producentach o hodowcach trzody chlewnej. W Poznaniu rozstrzygnięto ogólnopolski plebiscyt. Wygrało Mazowsze i Wielkopolska.
Producenci trzody chlewnej powinni mieć oznakowane i zarejestrowane wszystkie zwierzęta w gospodarstwie. Teraz z tego obowiązku zwolnieni zostali właściciele tylko jednej świni.
Cena mięsa wieprzowego jest uzależniona od wielu czynników, wśród których do najważniejszych zalicza się cenę paszy, popyt i podaż tuczników na rynku. Te czynniki powodują, cykliczne występowanie co pewien okres tzw. dołków i górek świńskich. Na ...
Od poniedziałku blisko 40 polskich firm będzie mogło rozpocząć eksport wieprzowiny do Japonii. W tym roku swoje granice dla naszej żywności powinny otworzyć kolejne kraje.
Czy brytyjska wołowina powróci na europejskie stoły? Dziś w Brukseli rozstrzygną się losy producentów mięsa. Po 10 latach embarga na wołowinę z Wielkiej Brytanii, jest szansa na wznowienie eksportu wszystkich gatunków tego mięsa. Straty spowodowane ...