Brytyjska wołowina wraca na europejskie stoły. Zdaniem unijnych ekspertów mięso z Wielkiej Brytanii jest już bezpieczne. Embargo wprowadzono 10 lat temu w czasie największego nasilenia epidemii BSE.
Angielskie steki w całej Unii Europejskiej można już kupować bez ograniczeń. Wszystko za sprawa tych ludzi. 25 unijnych ekspertów orzekło, że Wielka Brytania poradziła sobie z epidemia choroby szalonych krów bardzo dobrze i nie ma już żadnych podstaw, aby utrzymywać jakiekolwiek ograniczenia w sprzedaży angielskiej wołowiny do kontynentalnej Europy.
Liczba zachorowań na BSE spadla do 200 przypadków na milion sztuk bydla, to najlepiej pokazuje, że Wielka Brytania bardzo dobrze przestrzega unijnych przepisów. – powiedział Philip Tod – rzecznik prasowy Komisji Europejskiej –
Unia Europejska wyznaczyła Wielkiej Brytanii tzw. Mapę Drogowa, w której szczegółowo opisała co Brytyjczycy musza zrobić, aby wznowić eksport wołowiny. Zdaniem Brukseli te zadanie zostało dobrze wypełnione. Unijne restrykcje nie dotyczą już także handlu angielskim bydłem urodzonym po 1996 roku.