Czy brytyjska wołowina powróci na europejskie stoły? Dziś w Brukseli rozstrzygną się losy producentów mięsa. Po 10 latach embarga na wołowinę z Wielkiej Brytanii, jest szansa na wznowienie eksportu wszystkich gatunków tego mięsa. Straty spowodowane blokadą sprzedaży sięgają 700 milionów funtów.
Przyczyną restrykcji była obawa przed rozprzestrzenieniem się po całej Unii, choroby BSE wśród bydła. Angielskie statystki przerażały. Od 92 roku, kiedy zaczęła się walka z epidemią szalonych krów, wirusa wykryto u 185 tysięcy sztuk bydła. To najwięcej na świecie.
Unijne władze nie czekały długo i w 96 roku zakazały handlu brytyjską wołowiną poza jej granicami. Ale starania tamtejszych władz, o poprawę bezpieczeństwa żywności, przynoszą skutek. Liczba przypadków drastycznie spadła. W zeszłym roku było ich niewiele ponad 160.