Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mięso i drób tańsze niż przed rokiem

7 lutego 2006

W ostatnich dniach znowu nieco spadły. Podaż tuczników jest ostatnio spora, sprowadzana jest dodatkowo wieprzowina z zagranicy. Natomiast zainteresowanie mięsem nie jest duże. Dotyczy to zarówno rynku krajowego, jak i eksportu na wschód. Dlatego ceny - zarówno droższych gatunków, jak i surowców najtańszych - utrzymują się na niskim poziomie.

Nie widać też ożywienia w handlu drobiem. Podaż jest duża, także z importu. Ćwiartki z kurczaka sprowadzane są m.in. z Holandii, mięso mechanicznie odkostnione z Anglii, skórki z UE. Klientów na te produkty na giełdach jest niewielu. Transakcje realizowane są zwykle na rynkach lokalnych. W tym tygodniu świeże kurczaki potaniały o 5 proc.

Nadal droga jest wołowina, zwłaszcza ćwierci z bydła młodego. Na takie notowania ma wpływ duży eksport do Unii.

Wszystko wskazuje na to, że w najbliższych tygodniach sytuacja w obrocie mięsem i drobiem nie zmieni się. Podrożeją one dopiero na kilka tygodni przed Wielkanocą, kiedy zakłady będą przygotowywać świąteczną ofertę.


POWIĄZANE

Minister Czesław Siekierski spotkał się z przedstawicielami branży spożywczej, k...

W nawiązaniu do publikacji pojawiających się w brytyjskich mediach, z pełną stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę