MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Dodatki smakowo-zapachowe

Coraz większego znaczenia nabiera zwiększenie pobrania paszy przez zwierzęta. Dotyczy to zarówno zwierząt dorosłych jak i młodych. Szczególnie prosięta, przy skróconym do 6 (a nawet 4) tygodni

18 października 2002

Detoksykanty

W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się substancjom będącym produktami przemiany materii grzybów rozwijających się w korzystnych warunkach na wszystkich niemal produktach

18 października 2002

Konserwanty

Zadaniem konserwantów jest ograniczenie lub zahamowanie rozwoju grzybów lub/i bakterii w paszach. Należą do nich kwasy organiczne o krótkich łańcuchach lub ich sole, stosowane pojedynczo lub w

18 października 2002

Przeciwutleniacze

Mają one za zadanie zahamowanie procesu utleniania tłuszczów oraz witamin lipofilnych (rozpuszczalnych w tłuszczach). Mogą to być przeciwutleniacze naturalne lub syntetyczne. Do

18 października 2002

Enzymy paszowe

Współczesne możliwości analityczne pozwoliły na wykrycie w paszach różnych związków upośledzających trawienie, a przez to również wykorzystanie składników pokarmowych. W dotychczas używanych

18 października 2002

Probiotyki

Są to bakterie jelitowe, głownie bakterie kwasu mlekowego, które po dodaniu doustnym mogą rozwijać się w przewodzie pokarmowym zwierzęcia, uniemożliwiając przez to rozwój bakterii

18 października 2002

Antybiotyki

Są to produkty przemiany materii mikroorganizmów (bakterii, grzybów i roślin wyższych). Mają one działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, poprzez zakłócenia przemiany materii lub transportu

18 października 2002

Aminokwasy syntetyczne

Są to dodatki stosowane w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Są to związki azotowe, stanowiące składniki strukturalne białek, otrzymywane na drodze fermentacji lub syntezy chemicznej. Ich

18 października 2002

Związki azotowe niebiałkowe

Azotowe związki niebiałkowe są grupą dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt przeżuwających. Wykorzystywana jest tu zdolność bakterii żwacza do syntezy aminokwasów (a z nich własnego

18 października 2002

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI

 z dnia 11 czerwca 2002 r. w sprawie upoważnienia do prowadzenia oceny wartości użytkowej lub hodowlanej zwierząt oraz do publikowania wyników tej oceny (Dz. U. Nr 81, poz. 736) Na

18 października 2002
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę