Coraz większego znaczenia nabiera zwiększenie pobrania paszy przez zwierzęta. Dotyczy to zarówno zwierząt dorosłych jak i młodych. Szczególnie prosięta, przy skróconym do 6 (a nawet 4) tygodni
W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się substancjom będącym produktami przemiany materii grzybów rozwijających się w korzystnych warunkach na wszystkich niemal produktach
Zadaniem konserwantów jest ograniczenie lub zahamowanie rozwoju grzybów lub/i bakterii w paszach. Należą do nich kwasy organiczne o krótkich łańcuchach lub ich sole, stosowane pojedynczo lub w
Mają one za zadanie zahamowanie procesu utleniania tłuszczów oraz witamin lipofilnych (rozpuszczalnych w tłuszczach). Mogą to być przeciwutleniacze naturalne lub syntetyczne. Do
Współczesne możliwości analityczne pozwoliły na wykrycie w paszach różnych związków upośledzających trawienie, a przez to również wykorzystanie składników pokarmowych. W dotychczas używanych
Są to bakterie jelitowe, głownie bakterie kwasu mlekowego, które po dodaniu doustnym mogą rozwijać się w przewodzie pokarmowym zwierzęcia, uniemożliwiając przez to rozwój bakterii
Są to produkty przemiany materii mikroorganizmów (bakterii, grzybów i roślin wyższych). Mają one działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, poprzez zakłócenia przemiany materii lub transportu
Są to dodatki stosowane w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Są to związki azotowe, stanowiące składniki strukturalne białek, otrzymywane na drodze fermentacji lub syntezy chemicznej. Ich
Azotowe związki niebiałkowe są grupą dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt przeżuwających. Wykorzystywana jest tu zdolność bakterii żwacza do syntezy aminokwasów (a z nich własnego
z dnia 11 czerwca 2002 r. w sprawie upoważnienia do prowadzenia oceny wartości użytkowej lub hodowlanej zwierząt oraz do publikowania wyników tej oceny (Dz. U. Nr 81, poz. 736) Na