Urządzenie, które symuluje smak i konsystencję potraw, ma pomóc producentom żywności w ich twórczych poszukiwaniach – informuje "New Scientist". Techniki wirtualnej
Małopolska pobiła kilka rekordów - wynika z ubiegłorocznych spisów powszechnych. Jest tu największy przyrost liczby mieszkańców, w tym - największy przyrost liczby mężczyzn. Z drugiej
W środę dwie firmy chciały kosić rzepak na polach w Gocławicach (gm. Karnice). Właścicielem pola jest Ryszard Bonda z Nowogardu, poseł niezależny (dawniej Samoobrona), który wydzierżawił
Reklamy niezdrowego jedzenia skierowane do dzieci powinny zostać zakazane, twierdzi brytyjska niezależna Komisja ds. Żywienia. Zdaniem Komisji, na całym świecie firmy wydają miliardy dolarów
Tereny i budynki należące obecnie do koncernu Nestle, a wcześniej do Goplany w Poznaniu nie zostaną oddane spadkobiercom byłych właścicieli fabryki – orzekł Naczelny Sąd
Polskie rolnictwo jest tym sektorem gospodarki, który wymaga głębokich przemian. Naszym rolnikom często doskwiera brak fachowej pomocy w zakresie nowoczesnych metod uprawy, finansowania
Kiedyś Spółdzielnie "Samopomoc Chłopska" były podstawą zaopatrzenia i zbytu dla rolników i mieszkańców wsi. Dzisiaj najczęściej walczą o przetrwanie. W Kolbuszowej (woj. podkarpackie) udało
W 2007 roku powinna zostać zakończona budowa autostrady ze Słubic do Warszawy – poinformował w środę w Sejmie minister infrastruktury Marek Pol. Warunkiem jest pomyślne zakończenie
Bardzo wiele zakładów branży spożywczej wciąż nie spełnia unijnych wymagań. Czy mają szansę na przetrwanie? Za kilka miesięcy na sklepowych półkach pojawią się towary żywnościowe oznakowane
Bydgoska piekarnia "Baton" jako pierwsza w Polsce uzyskała unijny certyfikat dotyczący produkcji pieczywa bezpiecznego dla zdrowia. Certyfikat HACCP/DS3027E: 1997 jest wynikiem oceny