Na jesieni powstaną w kraju dwie sieci sklepów z żywnością ekologiczną. Czy znajdą klientów na bochenki chleba po 3 zł 50 gr i kiełbasę po 32 zł za kilogram? Eksperci wróżą temu rynkowi błyskawiczny rozwój.
Prace polowe bywają niebezpieczne. Latem często dochodzi do pożarów zbóż. W większości przypadków, przyczyna są niesprawne maszyny lub nieumiejętne posługiwanie się nimi.
Spółki wodne plajtują lub zawieszają działalność. Już kilkadziesiąt hektarów użytków na Dolnym Śląsku nie jest meliorowanych. Teraz niewielka nawet powódź może poważnie zagrozić uprawom. A efekty w niektórych gminach już widać po ulewnych deszczach.
Prezydent podpisał w piątek nowelizację ustawy o płacy minimalnej, zakładającą m.in. coroczną waloryzację płacy minimalnej na podstawie wskaźnika inflacji oraz wysokości prognozowanego na dany rok wskaźnika wzrostu PKB - poinformowało w ...
Jest szansa, że w przyszłym tygodniu zostaną uruchomione kredyty klęskowe dla rolników. Na razie pomoc otrzyma kilkanaście gmin. W kolejce czeka jeszcze ponad sto. Gospodarze liczą na wsparcie, choć jak się okazuje, nie każdy skorzysta. Części ...
Deszczowa pogoda na prawie tydzień uniemożliwiła prace polowe, a przede wszystkim wstrzymała żniwa. Choć ziarno miało do tej pory dobrą jakość, teraz wilgoć może mu bardzo zaszkodzić. A rolnicy najbardziej obawiają się powtórki z ubiegłego roku, ...
Mijają kolejne terminy, a pieniędzy jak nie było tak nie ma. W Zachodniopomorskiem 240 rybaków ciągle czeka na rekompensaty związane z zakazem połowu dorszy. Od 2 miesięcy nie mogą pracować. A pieniądze mieli dostać w połowie lipca.
Największemu w Polsce gospodarstwu rybackiemu Stawy Milickie grozi katastrofa. Powód - masowe śnięcie karpi, wywołane chorobą wirusową harper koi. Epidemia dziesiątkuje karpie w Stawach Milickich
Na oleju roślinnym można usmażyć kotlety albo pojechać autem – zapewniają wykonawcy przeróbek w silnikach Diesla. Litr oleju roślinnego jest o 1,5 zł tańszy od oleju napędowego.
Wzrasta podaż tuczników, co już doprowadziło do niewielkiego spadku cen wieprzowiny, zwłaszcza w centralnej i południowej Polsce. Potaniały półtusze i najdroższe mięsa, jak schab czy szynka z kością.