Mąka jest obecnie - podobnie jak zboża - znacznie tańsza niż przed rokiem czy dwoma. Odbiorcy, zwłaszcza producenci makaronów, narzekają jednak na jej jakość.
Jeszcze kilka lat temu Okonek był jedyną gminą w Wielkopolsce z największym strukturalnym bezrobociem. Pojawienie się w 1997 roku na tym terenie firmy Okéchamp dało zatrudnienie ponad 900 osobom przy produkcji kompostu i zbiorze pieczarek. Obecnie ...
Czy można poprawiać żywność, tak aby była jeszcze zdrowsza niż jest. Zdaniem producentów tak. Wystarczy, że na przykład do maki dodamy kwas foliowy. W Polsce rynek tzw. żywności funkcjonalnej dopiero się rozwija.
Nie będzie zaliczek na dopłaty bezpośrednie - poinformował minister rolnictwa Jerzy Pilarczyk. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa nie jest przygotowana do wypłaty zaliczek.
Bez żadnych ustaleń zakończyły się rozmowy liderów PiS i PO. Już po spotkaniu PiS wezwało szefa PO, aby zadeklarował, czy Platforma zamierza współtworzyć rząd koalicyjny, czy chce poprzeć autorski rząd Kazimierza Marcinkiewicza.
Polska zajęła 51. miejsce w rankingu najbardziej konkurencyjnych światowych gospodarek. Mamy powód do dumy: Awans o dziewięć pozycji jest jednym z największych w rankingu. I powód do zmartwień: wciąż jesteśmy najgorsi w Unii. Świat biznesu krytykuje ...
Kandydat PiS na premiera Kazimierz Marcinkiewicz powiedział, że jedną z najważniejszych spraw dla przyszłego rządu będzie nowa, "solidarna" polityka gospodarcza.
Jabłka kosztują dziś w hurcie ponad sto procent więcej niż rok temu o tej porze. - Wszystko z powodu suszy. Zbiory w tym roku są znacznie niższe od ubiegłorocznych - mówi Edyta Kosior, z działu marketingu Lubelskiego Rynku Hurtowego w Elizówce.
Wszystkie kutry łowią dorsza. Po ponad 4 miesięczny okres przestoju ruszył sezon połowowy. Magazyny są puste, więc można sprzedać każdą ilość towaru. Ceny wyższe, ale wzrosły także koszty, gównie za sprawą drożejącej ropy.
Czy można poprawiać żywność, tak aby była jeszcze zdrowsza niż jest. Zdaniem producentów tak. Wystarczy, że na przykład do maki dodamy kwas foliowy. W Polsce rynek tzw. żywności funkcjonalnej dopiero się rozwija.