Najwyższy wzrost cen skupu w ujęciu miesięcznym zarejestrowano dla jęczmienia (38,53 zł za kwintal po wzroście o 5,6% m/m) oraz żyta (27,17 zł po wzroście o 4,2% m/m). W porównaniu do września ub. r. jęczmień potaniał o 17,8%, a żyto o 15,0%.
Po wyraźnym spadku ceny pszenicy w sierpniu (o 8% wobec lipca), we wrześniu nastąpił wzrost o 3,2% (m/m) do poziomu 35,63 zł/dt. W relacji rocznej cena pszenicy spadła a˙z o 15,9%. Cena mleka wyniosła w analizowanym miesiącu 90,24 zł/hl, co oznacza wzrost o 1,0% (m/m) i 1,4% (r/r).
Cena skupu trzody chlewnej wyniosła we wrześniu 4,13 zł/kg (spadek o 1,4% m/m oraz o 16,5% r/r), zaś bydła (bez cieląt) 4,10 zł/kg, czyli o 1,9% mniej (m/m), ale o 6,2% więcej (r/r). Nieco tańszy niż w sierpniu był także drób, którego cena osiągnęła poziom 3,49 zł/kg (spadek o 0,2% m/m przy wroście o 0,2% r/r).
Dane GUS o cenach płodów rolnych za wrzesień wskazują, że największa zmiana ceny — tak w ujęciu miesięcznym, jak i rocznym — dotyczyła ziemniaków. Za kilogram płacono w badanym miesiącu 21,52 zł, czyli o 13,0% więcej (r/r), ale o 33,6% mniej (m/m). Spadek cen ziemniaków na jesieni jest sytuacją normalną, wynikającą z sezonowości upraw. W perspektywie nadchodzących miesięcy warto obserwować kształtowanie się cen drobiu. Informacje o wzrastającym zagrożeniu epidemią ptasiej grypy przekładają się na rezygnację konsumentów ze spożywania tego typu mięsa. Spadku cen oczekiwać można również na rynku wieprzowiny ze względu na spodziewaną wysoką podaż trzody chlewnej. Ceny wołowiny powinny pozostać na obecnym poziomie.