Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sery z doliny Narwi

5 listopada 2005

Można odliczać dni do powstania pierwszych na Podlasiu przyzagrodowych serowarni. Gospodarze z Rogowa i Kościuk nad Narwią będą w nich wyrabiać wyjątkowe, swojskie sery z wyjątkowego mleka od czerwonych krów.

Jak dotąd tradycyjne, narwiańskie sery powstają w domowych warunkach i w niewielkich ilościach, ale już zachwycają turystów. Sery z miętą, szczypiorkiem, koperkiem albo pietruszką. Na wszystkie są chętni. Tyle, że jak dotąd jest to sprzedaż na małą skalę. Już wkrótce powinno się to zmienić.

Niemiecka Fundacja „Euronatur” dała pieniądze na budowę dwóch przyzagrodowych serowarni: w Rogowie i Kościukach. Są to wsie położone w otulinie Narwiańskiego Parku Narodowego. Obydwa gospodarstwa będą przerabiały w serowarnich kilkaset litrów mleka dziennie. Na miejscu powstaną też małe sklepiki.

Sery z certyfikatem serowarni trafią do sklepów w całym kraju. Będzie na nich informacja, że powstały z mleka od czerwonych krów. To tradycyjna polska rasa.

Przyzagrodowe serowarnie nad Narwią to dobry przykład i zachęta dla tych, którzy postawili na tradycję i ekologię. To dla nich szansa na zarobek i lepsze życie.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę