Można odliczać dni do powstania pierwszych na Podlasiu przyzagrodowych serowarni. Gospodarze z Rogowa i Kościuk nad Narwią będą w nich wyrabiać wyjątkowe, swojskie sery z wyjątkowego mleka od czerwonych krów.
Jak dotąd tradycyjne, narwiańskie sery powstają w domowych warunkach i w niewielkich ilościach, ale już zachwycają turystów. Sery z miętą, szczypiorkiem, koperkiem albo pietruszką. Na wszystkie są chętni. Tyle, że jak dotąd jest to sprzedaż na małą skalę. Już wkrótce powinno się to zmienić.
Niemiecka Fundacja „Euronatur” dała pieniądze na budowę dwóch przyzagrodowych serowarni: w Rogowie i Kościukach. Są to wsie położone w otulinie Narwiańskiego Parku Narodowego. Obydwa gospodarstwa będą przerabiały w serowarnich kilkaset litrów mleka dziennie. Na miejscu powstaną też małe sklepiki.
Sery z certyfikatem serowarni trafią do sklepów w całym kraju. Będzie na nich informacja, że powstały z mleka od czerwonych krów. To tradycyjna polska rasa.
Przyzagrodowe serowarnie nad Narwią to dobry przykład i zachęta dla tych, którzy postawili na tradycję i ekologię. To dla nich szansa na zarobek i lepsze życie.