Oto lista opracowana przez Międzynarodową Komisję ds. jaj (IEC ) na podstawie najnowszych badań naukowych 1. Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku. 2. Jaja mają jeden z najwyższych wskaźników koncentracji ...
Szwedzcy badacze z Instytutu Karolinska w Sztokholmie stwierdzili, że spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko udaru mózgu - informuje IAR. Okazuje się, że nie ma znaczenia czy jemy czekoladę ciemną czy jasną.
Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill. Jak podał uniwersytet w swoim komunikacie prasowym, prowadzono już badania dowodzące, że u ...
Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów - wynika z duńsko-amerykańskich badań.
Większość przeziębień, w tym grypa, jest wywoływanych przez wirusy, dlatego w ich leczeniu nieuzasadnione jest stosowanie antybiotyków, bo te działają na bakterie - przypomina prof. Bolesław Samoliński, konsultant krajowy ds. zdrowia publicznego.
Uczeni z uniwersytetu w portugalskiej Coimbrze opracowali naturalną mieszankę do oczyszczania ziemi z metali ciężkich. Substancja organiczna bazuje na skorupkach kurzych jaj i ziemniaczanych obierkach. Wynaleziony przez Portugalczyków dodatek do ...
Prokuratorzy posługują się w swoim gronie językiem, który dla zwykłych ludzi byłby szokujący - informuje "Rzeczpospolita". I tak np. osoby zatrzymane i aresztowane prokuratorzy określają mianem jeńców. Decyzja o aresztowaniu najczęściej określana ...
Polsce będą się kłaniać narody Europy - przepowiedział jeden z wizjonerów. W obliczu przepowiadanych dla świata katastrof Polska nie zostanie cudem uratowana, ale będzie państwem, które ucierpi w nich najmniej.
Zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, jest podstawą profilaktyki chorób serca - przekonywali eksperci w czwartek na spotkaniu prasowym w Warszawie. Jak podkreślali, racjonalizacja żywienia i zmiana struktury spożywanych ...
Buraki to warzywa bardzo często goszczące na naszych stołach, jednak rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie - czytamy w portalu trener.pl. Te bordowe warzywa nie tylko świetnie smakują, ale także są skarbnicą ...