Ptak_Waw_CTR_2024

Eksperci z Krasiejowa potwierdzili: Dinozaury tańczyły

W prestiżowym czasopiśmie „Scientific Reports” zespół badawczy pod kierunkiem doktora Martina Lockleya potwierdził, że dinozaury potrafiły tańczyć. Wśród ekspertów, którzy udowodnili to niezwykłe zjawisko, był Dawid Surmik, który pracuje w Parku Nauki i Ewolucji Człowieka w Krasiejowie.

17 stycznia 2016

Kawa zbożowa przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. W przeciwieństwie do czarnej kawy nie uzależnia i nie podnosi ciśnienia krwi

Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

15 stycznia 2016

Zimowa aura stawia przed kierowcami większe wymagania

Zima bywa bardzo zdradliwa. Muszą zdawać sobie z tego sprawę zwłaszcza kierowcy, którzy odpowiadają za bezpieczeństwo nie tylko własne, lecz także swoich pasażerów i innych uczestników ruchu. Ekspert radzi, jak jeździć zimą i o czym pamiętać przed ruszeniem w drogę w tej porze roku.

15 stycznia 2016

10% rabatu na noclegi w sieci polskich hoteli

Każdy, komu zależy na tym, by podczas urlopu czy wyjazdu służbowego nocować w hotelu o wysokim standardzie, musi się liczyć z dużymi wydatkami. Rozwiązaniem jest karta lojalnościowa SILFOR, uprawniająca do 10% zniżki na usługi hotelarskie w 26 polskich hotelach.

15 stycznia 2016

Naukowiec: woda - coraz ważniejsza dla rolnictwa i klimatu

Woda w środowisku przyrodniczym, a zwłaszcza dla rolnictwa staje się coraz ważniejsza. Wody w Polsce raczej nie zabraknie, ale są z nią problemy w okresach wzrostu roślin - mówił w czwartek w Sejmie prof. Wiesław Dembek.

14 stycznia 2016

Jakość, świadomość i chęć rozwoju – główne cechy branży gastronomicznej w raporcie „Polska na Talerzu 2015”

Warszawa, 12 stycznia 2016 r.: 59% badanych profesjonalistów sektora gastronomii oceniło potencjał rynku jako rosnący, a blisko 70% z nich deklaruje chęć wprowadzania nowych trendów w swoim lokalu - potwierdza raport „Polska na Talerzu 2015” przygotowany w oparciu o badanie branży gastronomicznej.

14 stycznia 2016

W Wielkiej Brytanii whisky w odwrocie

W ostatnich latach miłość poddanych Elżbiety II do whisky znacznie osłabła – wynika z danych zebranych przez brytyjskie Biuro Statystyk Narodowych (ONS).

11 stycznia 2016

Bezpieczny chodnik po opadach śniegu

Każdy opad śniegu, nawet niewielki, zwłaszcza przy temperaturze poniżej zera, staje się wyzwaniem. Zazwyczaj rano okazuje się, że trzeba odśnieżyć chodnik przed domem, podjazd, by zapewnić bezpieczne przejście i poruszanie się samochodów. Odśnieżanie wymaga czasu i wysiłku, które można zminimalizować stosując odpowiednie urządzenia i przestrzegając podstawowej zasady jaką jest systematyczność.

8 stycznia 2016

700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 roku

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku Nestlé chce zmniejszyć ilość wykorzystywanych opakowań aż o 100 000 ton!

8 stycznia 2016

Czujniki ciśnienia w oponach nowym kosztownym wymogiem

Ciśnienie w kołach wpływa na prowadzenie pojazdu, bezpieczeństwo oraz zużycie paliwa. A ponieważ 40% kierowców nie monitoruje poziomu ciśnienia opon, w nowych samochodach obowiązkowo instaluje się czujniki, które odpowiadają za jego kontrolę. Niestety, wiąże się to z kosztownymi wydatkami.

8 stycznia 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę