15 stycznia br. Poczta Polska wprowadzi do obiegu znaczek „Wrocław – Europejska Stolica Kultury 2016”, który już dziś został zaprezentowany podczas konferencji prasowej organizowanej we Wrocławiu przez Urząd Miasta Wrocławia i Biuro Festiwalowe IMPART.
Powstał film zatytułowany "Światłoczuły" opowiadający o rolniku z Sądecczyzny Wojciechu Migaczu, który ponad sto lat temu własnoręcznie skonstruował aparat fotograficzny i dokumentował życie Lachów sądeckich.
Nazywane bramą do krainy fiordów, jest pełnym historii i tradycji, drugim co do wielkości miastem w Norwegii. Bergen, miejsce o uroku i atmosferze małego, portowego miasteczka, przez cały rok tętni życiem. Zachwyca szczególnie zimą.
Sporty zimowe, choć dostarczają nam wiele atrakcji niosą za sobą ryzyko kontuzji. Podczas zimowych szaleństw często dochodzi do różnego rodzaju urazów. Niezwykle łatwo o stłuczenia, można naciągnąć mięśnie czy też skręcić kostkę. Jak wówczas zadbać o nasze zdrowie?
Ledwo ucichło echo fajerwerków i otwieranych butelek szampana z okazji Nowego Roku, a przed nami kolejna okazja do świetnej zabawy, czyli karnawał. Parady, muzyka, bale i tańce, przywdziewanie kolorowych masek – ile narodów, tyle pomysłów na świętowanie. Aby wziąć udział w niesamowitej imprezie, nie musisz wcale lecieć do Rio de Janeiro – dowiedz się, do których miast Europy warto wybrać się na karnawałową zabawę.
Etykieta produktu jest źródłem najważniejszych informacji z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia. Niestety, nadal większość z nas nie czyta etykiet w trakcie zakupów[1]. Dlaczego warto to robić i na co szczególnie zwrócić uwagę podpowiada Katarzyna Zadka – technolog żywności, dietetyk w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Jeśli nie zdążyłeś jeszcze wyciągnąć nart lub deski snowboardowej ze schowka, to już najwyższa pora. Sezon narciarski trwa. I nie ma co czekać na ostatnią chwilę z rezerwacją wyjazdu – biura podróży przygotowują coraz więcej ofert z „gwarancją śniegu”.
W krakowskim oddziale TAURON Dystrybucja pracuje już nowa dwutorowa linia 110 kV do stacji elektroenergetycznej Białka Tatrzańska. Inwestycja poprawi pewność zasilania mieszkańców gminy i daje możliwości rozwoju regionu.
Woda, ziemia, powietrze i ogień – zapraszamy na przegląd czterech restauracji, które na nowo definiują pojęcie posiłku na łonie natury.
Ok. 200 ton siana, 100 ton sianokiszonki, 50 ton buraków, 35 ton owsa i 10 ton kukurydzy zgromadzono z myślą o zimowym dokarmianiu żubrów żyjących w polskiej części Puszczy Białowieskiej. Tamtejsze stado jest największe w kraju, liczy ponad 500 sztuk.