Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Świąteczne jaja! Czyli kilka pomysłów, jak serwować jajka na wielkanocnym stole

24 marca 2016
Świąteczne jaja! Czyli kilka pomysłów, jak serwować jajka na wielkanocnym stole

Doskonałe jako przystawka albo przekąska, niezbędne do przygotowania pysznych wypieków, a przy tym świetna podstawa dań głównych – jajko! Często niedoceniane w naszych codziennych kulinarnych zmaganiach, staje się bezcenne w czasie Wielkanocy. Jest obowiązkowym punktem na liście potraw serwowanych na świątecznym stole, zarówno ze względu na swoje różnorodne zastosowanie, ale też wyjątkowe znaczenie, zgodnie z którym uznawane jest ono za symbol nowego życia. Dlaczego warto więc jest jeść jajka?

Jajka wykorzystuje się do przyrządzenia różnorakich potraw w kuchniach całego świata. Stanowią podstawę tradycyjnych śniadań w Wielkiej Brytanii czy Kanadzie, gdzie uzupełnia się je tostami i bekonem. W trochę innej formie serwuje się je we Francji - tam najpopularniejszym zastosowaniem jajek jest, podawany w różnych wariantach, omlet.

Z czego składa się jajko?

Białko jajka to w ok. 90 procentach woda. Pozostałe 9 procent to aminokwasy, a ok. 1 procent - węglowodany. Żółtko natomiast w ⅔ zbudowane jest z tłuszczy – ale nie tylko tych „złych”, jak powszechnie się uważa. „To prawda, że jajka cechują się zawartością cholesterolu, ale nie możemy też zapominać, że stanowią ważne źródło lecytyny oraz, w niewielkiej ilości, nienasyconych kwasów tłuszczowych”, mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) również dopuszcza spożywanie jajek jako elementu zbilansowanej diety zdrowego człowieka o unormowanym poziomie cholesterolu. Nie powinniśmy się więc obawiać wykorzystania jajek do przygotowania naszych świątecznych pyszności. Możemy natomiast pomyśleć, jak najlepiej wykorzystać ich uniwersalność w naszej kuchni.

Świąteczne jaja w różnych wariantach

Wielkanoc to czas wyjątkowy, który w nierozerwalny sposób kojarzy się z początkiem wiosny. Świetnym sposobem na przywołanie jej na świątecznym stole może być przygotowanie jajek faszerowanych świeżym szpinakiem:

Jaja faszerowane szpinakiem

Składniki:

  • 12 jajek
  • 1 opakowanie Esencji do duszonych warzyw Knorr
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 20 g masła
  • 1 łyżka kiełków

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, po czym przetnij je wzdłuż i wydrąż z nich żółtka.
  2. Umyty szpinak oczyść, a następnie podsmaż na maśle.
  3. Do szpinaku dodaj Esencję do duszonych warzyw Knorr, co pogłębi smak potrawy, i przez 3-4 minuty duś, aż wszystko się dokładnie wymiesza. Następnie odlej nadmiar wody, a pozostałą część odstaw do ostygnięcia.
  4. Żółtka i szpinak posiekaj, a następnie dodaj starty ser i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotowany farsz nałóż na wydrążone jajka i podawaj z kiełkami.

Co o jajkach wiedzieć powinniśmy

Jajko kategorii wagowej L, czyli ważące ok. 65 g w skorupce i 56 g bez skorupki, to ok. 7 gramów białka i 90 kalorii. By zachowało swoje właściwości, powinniśmy zwrócić uwagę na sposób, w jaki je przechowujemy i przygotowujemy do podania. Kilka praktycznych porad dotyczących jajek, zdradził szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

  • Przed przygotowaniem należy umyć jajka w ciepłej wodzie. Jeśli zamierzamy zjeść je na surowo, powinniśmy je dodatkowo wcześniej sparzyć. Jest to niezwykle istotne, szczególnie w sytuacji, gdy zdarzy się, że nioska była zakażona bakteriami - czynność ta może nas uchronić przed przeniesieniem choroby do naszego organizmu. Nie należy natomiast myć jajek przed włożeniem do lodówki, by nie zmyć w ten sposób ze skorupki warstwy ochronnej.
  • Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Po rozbiciu żółtko powinno być zwarte i okrągłe, białko natomiast gęste (nie powinno się rozlewać).
  • Nie powinniśmy przechowywać jajek w lodówce dłużej niż 3 tygodnie, ponieważ następuje w nich stopniowy rozkład białek i witamin oraz jełczenie tłuszczu - naturalny proces starzenia. Co równie istotne, jajka pochłaniają również inne zapachy z lodówki.
  • Jajka natomiast, jako jeden z niewielu produktów, można bezpiecznie smażyć na maśle, ponieważ białko ścina się już przy 60 stopniach, a więc jeszcze zanim masło zacznie się palić i wytwarzać toksyczne związki.
  • Jajka należy bezwzględnie przechowywać w lodówce. Jeśli przebywają one w wilgotnym i ciepłym pomieszczeniu, bakterie znajdujące się na skorupce mogą wniknąć do środka.
  • Jajka są kwasotwórcze, dlatego by zachować zrównoważoną dietę, pamiętajmy o obecności w niej zasadowych pokarmów, np. warzyw i kasz.
  • Jeśli zastanawiamy się – lepsze ścięte czy surowe żółtko - to warto wiedzieć, że pod obiema postaciami jest strawne w tym samym stopniu. Co innego natomiast białko - nie należy jeść go na surowo, bo jest w nim obecny składnik, który blokuje przyswajanie witaminy B7, czyli biotyny.

Tak przygotowane jajka wykorzystać możemy do przyrządzenia pysznych wielkanocnych faszerowanych pisanek:

Faszerowane pisanki

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 łyżki majonezu 
  • 1 łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
  • 100 g naturalnego serka
  • czerwony kawior lub czarne oliwki
  • świeży koperek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz ze skorupki, następnie przekrój je na pół i zetnij ich końcówki tak, by łatwo można było umieścić je na półmisku.
  2. Wydrąż żółtka i zmiksuj je z serkiem, majonezem oraz wędzonym łososiem na jednolitą masę za pomocą specjalnej przystawki miksera (możesz także wszystkie składniki posiekać drobno nożem lub zmielić w maszynce do mięsa).
  3. Dopraw gotową masę do smaku przyprawą Knorr, przez co zyska wyrazisty smak. Przełóż do rękawa cukierniczego, zakończonego dekoracyjną końcówką, i wyciśnij na połówkach jaj różyczki.
  4. Przed podaniem udekoruj jaja świeżym koperkiem, odrobiną czerwonego kawioru lub kawałkami czarnych oliwek.

Dlaczego powinniśmy sięgać po jajka?

Substancje odżywcze zawarte w jajkach mają bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają się do utrzymania dobrego stanu zdrowia. A oto kilka najważniejszych właściwości jajek:

  1. Jajka zawierają wiele witamin i składników mineralnych – w tym witaminy A, D, B2, a także dobrze przyswajalne żelazo, magnez, cynk i jod.
  2. Jajka jako jedyny produkt spożywczy zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, które organizm człowieka musi spożywać, by funkcjonować prawidłowo. Nie jest jednak w stanie wytworzyć ich samodzielnie, więc musi je dostarczyć sobie w postaci pokarmu. Zjedzenie dwóch jajek, o masie ok. 60 g każde, zaspokaja 35 procent dziennego zapotrzebowania na te aminokwasy.
  3. Luteina zawarta w jajku, będąca silnym przeciwutleniaczem, ma równocześnie bardzo korzystnie działanie na wzrok.

Jak zachęcić do jedzenia jajek dzieci? Wystarczy wypróbować sprawdzony sposób na urozmaicenie posiłku – gotowe jajka fantazyjnie przyozdobić i zaserwować w nowym wydaniu! Tutaj przepis na proste i szybkie w przygotowaniu jajka - jeże:

Jajka jeże

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr 
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, następnie wystudź je, obierz ze skorupki i przekrój na pół.
  2. Z każdej połówki wydrąż żółtko, a następnie wymieszaj z majonezem, aż powstanie pasta. Całość dopraw aromatycznym sosem sałatkowym Knorr.
  3. Przełóż gotową pastę do woreczka z odciętym rogiem i nałóż do wydrążonych wcześniej białek.
  4. Szczypiorek pokrój na 3-4 centymetrowe kawałki i powbijaj je pionowo w przygotowaną pastę z żółtek. Ważne, by szczypiorek był sztywny i świeży.
  5. Wytnij z papryki małe oczka i przyłóż do jeża. Do zrobienia oczek możesz wykorzystać też oliwki.

Jakie jajka wybrać?

Jajka dostępne są zazwyczaj w czterech rozmiarach - S, M, L i XL. Wyznacznikiem wielkości jajka jest jego waga. Jajka oznaczone rozmiarem S to jajka małe, które ważą poniżej 53 g, w rozmiarze M mieszczą się jajka w przedziale 53-63 g, L to jajka duże o wadze 63-73 g, a rozmiar XL otrzymują największe jajka, które ważą ponad 73 g.

Jajka kurze klasyfikuje się również ze względu na system hodowli. Na skorupce mają stemple z informacjami na temat systemu chowu, kodu państwa, w którym zostały wyhodowane, oraz zakładu produkcji. Kod systemu hodowli, który odnosi się do sposobu, w jakim chowane są kury, to pierwsza cyfra w ciągu oznaczenia na skorupce. W ten sposób jajka podzielić możemy na:

  • Jajka z produkcji ekologicznej – oznaczone cyfrą 0. Oznacza ona, że hodowla kur odbywa się na świeżym powietrzu, z dostępem do wolnego wybiegu, a kury karmione są paszą posiadającą certyfikat ekologiczny.
  • 1 to jajka z chowu na wolnym wybiegu – oznacza to, że kura ma dostęp do wybiegu i żyje w swobodnych warunkach.
  • 2 to jajka z chowu ściółkowego - kura hodowana jest w ograniczonych warunkach, ale może chodzić swobodnie po kurniku, posiada dostęp do piasku i grzędy. W przepisach unijnych określono, że ilość zwierząt na 1 m² powierzchni użytkowej wynosi 9 kur niosek.
  • 3 to jajka z chowu klatkowego, czyli najmniej przyjaznego. Kury nie mają możliwości swobodnego poruszania się, gdyż przebywają stale w klatkach.

Z taką wiedzą nie pozostaje nam nic innego, jak zaopatrzyć się w zapas jajek na czas zbliżającej się Wielkanocy! Smacznego jajka!

 

Informacje o firmie

infowire.pl


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę