Ptak_Waw_CTR_2024

W sezonie zimowym dietę warzywno-owocową najlepiej komponować w oparciu o przeciery, kiszonki, mrożonki i suszone rośliny strączkowe

Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić każdy owoc czy warzywo – zarówno te, pochodzące z rodzimych upraw, jak i z zagranicy, to trzeba pa...

21 stycznia 2016

Polska ma najgorszej jakości powietrze w UE. Kosztuje to krajową gospodarkę 40–120 mld euro rocznie

Między 40 a 120 mld zł traci rocznie polska gospodarka z powodu zanieczyszczenia powietrza pyłem i benzopirenem. To m.in. kwoty wydane na hospitalizację, utrac...

21 stycznia 2016

Wraz z wiekiem jesteś bardziej podatny na odwodnienie

Seniorzy mają blisko 10% mniej wody w organizmie w porównaniu do pozostałych osób dorosłych. Dlatego powinni w sposób szczególny dbać o właściwe nawadnianie. O...

21 stycznia 2016

Trendy kulinarne 2016: Moda na surowe jedzenie?

Jedną z diet cieszących się ostatnio coraz większym uznaniem jest raw food, która polega na spożywaniu produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40˚C. Pierw..

21 stycznia 2016

W Ogrodzie Botanicznym w Kielcach ma powstać ośrodek badawczy rolnictwa

O fundusze unijne na budowę ośrodka badawczo-rozwojowego rolnictwa w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach chce zabiegać zarządzający placówką Geopark, miejski samo..

20 stycznia 2016

Typy ziarna kukurydzy

Podczas wyboru materiału siewnego kukurydzy należy zwrócić uwagę na rejonizację uprawy –liczbę FAO, potencjał plonowania, tolerancję na zróżnicowane warunki śro...

20 stycznia 2016

Chroń organizm zimą. Oto produkty, które w naturalny sposób zwiększą odporność

Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest ...

20 stycznia 2016

Przeżywalność firm w Polsce rośnie. Kluczowy jest trzeci rok działalności

Nie pierwszy, ale trzeci rok działalności jest kluczowy dla dalszego funkcjonowania firmy – wynika z badania przeprowadzonego przez wywiadownię gospodarczą Cri...

19 stycznia 2016

WFP: na południu Afryki milionom ludzi grozi głód

Na południu Afryki około 14 milionom ludzi grozi głód z powodu suszy, spotęgowanej przez El Nino, ciepły prąd morski we wschodniej części strefy równikowej Pacy...

18 stycznia 2016

Naukowcy badają, jak mleko klaczy wpływa na układ odpornościowy

Olsztyńscy naukowcy badają, czy mleko klaczy może zastąpić mleko krowie w diecie człowieka. Obecne badania mają na celu stworzenie innowacyjnego produktu na bazie mleka klaczy, przeznaczonego dla osób z alergią pokarmową na białka mleka krowiego.

17 stycznia 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę