Oliwa z oliwek - nieprzypadkowo cieszy się popularnością nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego, ale na całym świecie. Biorąc pod uwagę smak oraz właściwości zdrowotne, wszystkie inne tłuszcze roslinne wypadają w porównaniu z nią blado. Z najlepszych gatunkowo oliwek, dojrzewających w gorącym Słońcu, powstała Oliwa z oliwek Extra Vergine od Olitalia, która wkroczyła na polskie salony wprost z Italii, znanej z produkcji najlepszych oliwek na świecie.
Oliwa od Olitalia - udany debiut w polskiej kuchni
Wybierając oliwę z oliwek należy dokonać starannej selekcji, aby wybrać tę, która w trakcie produkcji nie utraciła swoich najceniejszych składników odżywczych i witamin. Oliwa z oliwek Extra Vergine marki Olitalia to najwyższej jakości, doskonała gatunkowo oliwa uzyskana bezpośrednio ze świeżych oliwek, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Tłoczenie oliwek na zimno zapewnia brak poddawania produktu procesom chemicznym I wyklucza użycia konserwantów, sztucznych dodatków oraz barwników. Efektem jest 100 % czysta, naturalna oliwa. Długą przydatność do spożycia i znakomitą jakość gwarantują także butelki z ciemnego szkła, do których jest rozlewana Oliwa z oliwek Olitalia, chroniące przed działaniem czynników zewnętrznych, głównie światła. Tak pozyskana oliwa pieści wszystkie zmysły. Ma przyjemny aromat z delikatną nutą owoców i trawy typowy dla świeżych oliw oraz lekko pikantny posmak. Dzięki idealnemu balansowi smaku, zapachu i konsystencji można ją wykorzystać w kuchni do wszystkiego, zarówno jako przyprawę - do przyrządzania dressingów, marynat czy pieczywa, jak i jako podstawowy składnik potraw - sosów do makaronów, pieczeni, a także do każdego przepisu, który przewiduje użycie oleju.
Na uwagę zasługuje również fakt, iż w zdrowej diecie powinniśmy ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, ponieważ podnoszą one stężenie cholesterolu we krwi, a zwiększać spożycie tłuszczów wielonienasyconych oraz przede wszystkim jednonienasysonych. Oliwa z oliwek Olitalia to najlepszy sposób na zastosowanie się do tej zasady dietetycznej. Zawiera ona w 100 gramach 9 gramów kwasów wielonienasyconych w tym omega 6 i omega 3. Są to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm ludzki sam nie wytwarza, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie najważniejszych naszych organów - serca i mózgu. Kwasów jednonienasyconych, które mają zbawienny wpływ na cały nasz organizm, znajdziemy w oliwie z oliwek Olitalia aż 69 gramów w 100 gramach. Oliwa z oliwek Extra Vergine to produkt, którego w kuchni zabraknąć nie może. Z jego pomocą dania zyskują doskonały smak a zdrowie zawsze dopisuje.
Po więcej informacji na temat pysznych i zdrowych przysmaków zapraszamy na stronę internetową: www.indexfood.pl oraz na oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska
___________
Firma Index Food powstała w 1988 r. Zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych, a od 1997 r. jej misją stało się promowanie walorów zdrowotnych, kulinarnych oraz smakowych przede wszystkim kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie dystrybuowane produkty tworzą bogatą ofertę, dzięki której można stworzyć szereg dań charakterystycznych dla południa Europy. Index Food posiada w swej ofercie produkty takich marek jak: Olitalia, Valfrutta, DeCecco, Arrighi, Grand’Italia, Callipo, Ponti, Serpis, Limmi, Sunquick, Toblerone, Daim i Ricola, a także Cornyi Schwartau.
Newseria Lifestyle