W dniu 16 marca br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej odbyła się konferencja „Chleb a zdrowy styl życia”, która stanowiła podsumowanie „Tygodnia Chleba w szkole”.
Celem tegorocznej edycji wydarzenia było zwrócenie uwagi na jakość chleba, a także podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego metodami tradycyjnymi.
Wydarzenie było okazją do zastanowienia się nad jeszcze lepszym doborem produktów do swojej diety oraz jej wpływem na stan zdrowia. Podczas konferencji uczniowie Centrum Kształcenia Rolniczego przedstawili cykl prezentacji, w których została omówiona historia tradycyjnego chleba wypiekanego na zakwasie, wartość odżywcza i zdrowotna różnych rodzajów pieczywa, w tym różnice pomiędzy chlebem pszennym a żytnim.
Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej, metodami tradycyjnymi przygotowali zakwas, prowadzili ciasto, a następnie wypiekali chleb.
Przygotowane wypieki zaprezentowane zostały podczas konkursu na „Śniadanie Wielkanocne”. Zwycięzcy zostali uhonorowani nagrodami ufundowanymi przez Agencję Rynku Rolnego, które zostały wręczone przez Dyrektora OT ARR w Krakowie.
W podsumowaniu „Tygodnia Chleba na Zakwasie” uczestniczyli przedstawiciele instytucji sektora rolno-spożywczego, placówek oświatowych z terenu powiatu gorlickiego, pracownicy samorządowi, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania, miejscowa społeczność oraz przedstawiciele mediów.
ARR