Mija 250 lat od wynalezienia kanapki. Z okazji rocznicy w mieście Sandwich w południowo-wschodniej Anglii trwa wielki festyn. To popularne dziś danie przypisuje się czwartemu hrabiemu Sandwich, Johnowi Montagu. Jako zapalony miłośnik karcianego ...
Już jedno stresujące wydarzenie przed spożyciem wysokotłuszczowego posiłku może spowodować spowolnienie procesów metabolicznych i w konsekwencji doprowadzić do przybrania na wadze.
Pszczoły, które zapylają na świecie jedną trzecią naszego pożywienia, umierają w bezprecedensowym tempie - czytamynna portalu tvn24bis.pl. Sytuacja jest tak zła, że ostatnio Biały Dom dał nowej grupie zadaniowej 180 dni na opracowanie strategii ...
Szybkie przepisy na przekąski z dyni. W Polsce święto Hallowen nie jest obchodzone z takim rozmachem jak w Stanach Zjednoczonych. Jest to jednak doskonała okazja do spotkania w gronie najbliższych i wypróbowania przepisów na okazjonalne przekąski. ...
Wołowina jest bardzo uniwersalnym mięsem – nic więc dziwnego, że w większości kultur znaleźć można tysiące sposobów jej przyrządzania. Niezależnie od tego, czy jako kierunek podróży obierzemy sobie Australię, czy Stany Zjednoczone lub Chiny - ...
W szybkim tempie rośnie na świecie sprzedaż phabletów, czyli urządzeń łączących funkcje telefonu i tabletu. Ich udział w rynku smartfonów oscyluje już w granicach 10 proc. Duży wpływ na ich popularność ma rozmiar urządzeń, funkcjonalność oraz ...
Wspólne pożycie pod jednym dachem przysparza małżeństwom wielu trudności i gdy możliwości porozumienia zostaną wyczerpane, wiele z nich decyduje się na pójście do sądu. Drogi są dwie – separacja lub rozwód, każde niosące za sobą inne ...
Stały wzrost liczebny wilków we Francji staje się coraz większym zagrożeniem dla bydła - pisze dziennik "Le Monde". Według oficjalnych szacunków, populacja tego gatunku przekroczyła już 300 osobników w skali kraju.
„Takiego hitu nikt się nie spodziewał” – o tych słowach marzą polscy producenci i dystrybutorzy win i napojów winiarskich, którzy w tym roku zdecydowali się uruchomić produkcję cydrów. Olbrzymi sukces wdrożeń ostatnich lat na ...
Serowarzy z Polski i Włoch spotkają się w sobotę i w niedzielę w Sandomierzu podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych Form Mleka „Czas Dobrego Sera”. Goście imprezy będą mogli skosztować serów pleśniowych i zobaczyć, jak ...