Tegoroczne prognozy Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, choć niezbyt optymistyczne wskazują, że kryzys na rynku drobiu mija. Od drugiej połowy zeszłego roku do marca 2002 r. produkcja
Po ponad trzech latach od pierwszych zapowiedzi w poniedziałek, w południe minister skarbu podpisał decyzję o utworzeniu spółki. W jej skład na początek wejdzie 20 cukrowni z trzech regionalnych
Specjaliści zapewniają, że mięso strusia jest wyjątkowo smaczne i zdrowe, a jedyną wadą strusiny jest jej wysoka cena. Już wkrótce w sklepach ma pojawić się - na masową skalę - mięso i wędliny
Już od marca producenci jaj nie mogą wyjść na swoje. Ceny zbytu są niższe od kosztów produkcji. Obecnie tylko na sprzedaży największych jaj można zarobić, ale tych jest najmniej. Do reszty trzeba
Czy warto robić międzynarodowe awantury o oscypek, kiszonego ogórka czy ser gryficki? Jak pokazuje doświadczenie krajów Piętnastki nie tylko warto, ale nawet trzeba. Dlatego Grecy zaciekle walczą o
Krowa z Lubelszczyzn, u której stwierdzono BSE oraz jej potomstwo zostały poddane w minioną sobotę utylizacji. Ubojnia i gospodarstwo zostały zdezynfekowane. W niewielkiej ubojni koło Lubartowa w
Rząd zaakceptował projekt odpowiedzi na wspólne stanowisko negocjacyjne w obszarze "Rolnictwo" w zakresie spraw weterynaryjnych i fitosanitarnych. Projekt ten dotyczy m.in. szczegółowych informacji
Wciąż nie ma zgody – kto ma zgłosić góralski serek do rejestracji w Brukseli? Oscypek, czyli wędzony ser owczy, stał się swoistym symbolem walki o polskość w ramach Unii Europejskiej. Nad
Rada Ministrów znowelizowała rozporządzenie w sprawie kwoty A i B cukru oraz kwoty A i B izoglukozy. Określa się na rok rozliczeniowy trwający od 1 lipca 2003 r. do 30 czerwca 2004
W Danii wybuchła epidemia rzekomego pomoru drobiu, czyli tzw. choroby Newcastle. Zakażeniu naturalnemu ulegają kury, indyki, gołębie, bażanty i kuropatwy. Wirus wywołujący tę chorobę