W polskim pszczelarstwie od lat nic się nie zmienia. Ile pieniędzy wydaje statystyczny Polak na alkohol? Ano, 66 zł miesięcznie. Za to na jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, jakim
Czterdzieści pięć osób wyróżniono w konkursie na „Supermleko”, który odbył się w Warszawie. Jedną z głównych nagród były dwie jałówki. Trafią do rolników, którzy są "producentami"
Wbrew zamierzeniom resortu rolnictwa nie dojdzie do uspokojenia rynku mięsa. Zbyt wygórowana cena półtusz wieprzowych wystawianych na przetargach ARR zniechęciła nabywców. W rezultacie spodziewana
Na Lubleszczyźnie rozpoczął się zbiór chmielu. Właśnie z tego regionu pochodzi trzy czwarte krajowych upraw chmielu. Piwny surowiec lubi słońce, którego w tym roku było dużo, ale i
Upalna pogoda przez dłuższy czas to tragedia dla bydła. A właśnie teraz tak jest. Najgorzej jest na Podlasiu i Kurpiach, czyli tam gdzie nasze mleczarstwo jest najlepiej rozwinięte (słabe gleby,
Produkcja wołowiny od trzech lat jest nieopłacalna. Dlatego większość rolników odchodzi od chowu bydła. Prawie połowa cieląt trafia do uboju, a nie do dalszej hodowli. W tej sytuacji tylko wzrost
Tegoroczne prognozy Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, choć niezbyt optymistyczne wskazują, że kryzys na rynku drobiu mija. Od drugiej połowy zeszłego roku do marca 2002 r. produkcja
Po ponad trzech latach od pierwszych zapowiedzi w poniedziałek, w południe minister skarbu podpisał decyzję o utworzeniu spółki. W jej skład na początek wejdzie 20 cukrowni z trzech regionalnych
Specjaliści zapewniają, że mięso strusia jest wyjątkowo smaczne i zdrowe, a jedyną wadą strusiny jest jej wysoka cena. Już wkrótce w sklepach ma pojawić się - na masową skalę - mięso i wędliny
Już od marca producenci jaj nie mogą wyjść na swoje. Ceny zbytu są niższe od kosztów produkcji. Obecnie tylko na sprzedaży największych jaj można zarobić, ale tych jest najmniej. Do reszty trzeba