A_BIO_AGRO_950

Gorzka dola pszczół i pszczelarzy

W polskim pszczelarstwie od lat nic się nie zmienia. Ile pieniędzy wydaje statystyczny Polak na alkohol? Ano, 66 zł miesięcznie. Za to na jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, jakim

2 września 2002

Jałówki dla laureatów

Czterdzieści pięć osób wyróżniono w konkursie na „Supermleko”, który odbył się w Warszawie. Jedną z głównych nagród były dwie jałówki. Trafią do rolników, którzy są "producentami"

30 sierpnia 2002

Błędne założenia ARR?

Wbrew zamierzeniom resortu rolnictwa nie dojdzie do uspokojenia rynku mięsa. Zbyt wygórowana cena półtusz wieprzowych wystawianych na przetargach ARR zniechęciła nabywców. W rezultacie spodziewana

30 sierpnia 2002

Rozpoczęły się chmielowe żniwa

Na Lubleszczyźnie rozpoczął się zbiór chmielu. Właśnie z tego regionu pochodzi trzy czwarte krajowych upraw chmielu.  Piwny surowiec lubi słońce, którego w tym roku było dużo, ale i

29 sierpnia 2002

Upalna pogoda nie sprzyja bydłu

Upalna pogoda przez dłuższy czas to tragedia dla bydła. A właśnie teraz tak jest. Najgorzej jest na Podlasiu i Kurpiach, czyli tam gdzie nasze mleczarstwo jest najlepiej rozwinięte (słabe gleby,

29 sierpnia 2002

Żegnaj krówko

Produkcja wołowiny od trzech lat jest nieopłacalna. Dlatego większość rolników odchodzi od chowu bydła. Prawie połowa cieląt trafia do uboju, a nie do dalszej hodowli. W tej sytuacji tylko wzrost

29 sierpnia 2002

Nadpodaż na rynku białego mięsa

Tegoroczne prognozy Instytutu Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, choć niezbyt optymistyczne wskazują, że kryzys na rynku drobiu mija. Od drugiej połowy zeszłego roku do marca 2002 r. produkcja

28 sierpnia 2002

Powstał holding "Polski Cukier"

Po ponad trzech latach od pierwszych zapowiedzi w poniedziałek, w południe minister skarbu podpisał decyzję o utworzeniu spółki. W jej skład na początek wejdzie 20 cukrowni z trzech regionalnych

27 sierpnia 2002

Strusie zmienią nasze jadłospisy

Specjaliści zapewniają, że mięso strusia jest wyjątkowo smaczne i zdrowe, a jedyną wadą strusiny jest jej wysoka cena. Już wkrótce w sklepach ma pojawić się  - na masową skalę - mięso i wędliny

26 sierpnia 2002

Nieopłacalne jaja

Już od marca producenci jaj nie mogą wyjść na swoje. Ceny zbytu są niższe od kosztów produkcji. Obecnie tylko na sprzedaży największych jaj można zarobić, ale tych jest najmniej. Do reszty trzeba

26 sierpnia 2002
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę