Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Strusie zmienią nasze jadłospisy

26 sierpnia 2002

Specjaliści zapewniają, że mięso strusia jest wyjątkowo smaczne i zdrowe, a jedyną wadą strusiny jest jej wysoka cena. Już wkrótce w sklepach ma pojawić się  - na masową skalę - mięso i wędliny z polskich strusi. 

W Polsce jak grzyby po deszczu powstają nowe strusiarnie. Obecnie w ponad 200 farmach hoduje się około 20 tysięcy tych sympatycznych ptaków. Mimo że strusie przybyły do nas z  Australii, bardzo dobrze znoszą polskie warunki. Nie ma również problemu z ich wyżywieniem. Oprócz pokrzyw i ziela jedzą wszystko to, co konie, czyli siano i owies. Przy tym strusie są bardzo towarzyskie. Strusie hoduje się jednak nie dla towarzystwa, ale ze względu na podobno wspaniałe mięso i cenne skóry.

Na razie bardzo trudno kupić mięso w sklepie z wyhodowanego w Polsce strusia. Do niedawna brakowało odpowiednich przepisów i procedur uboju. W tym miesiącu ruszyła produkcja wędlin na skalę przemysłową. Co istotne, producenci nie martwią się o zbyt. Twierdzą, że mimo dość wysokiej ceny wyroby ze strusiego mięsa sprzedają się świetnie.

Strusie dostarczają nam także atrakcyjną rozrywkę. Do Polaków należy rekord Guinessa w rzucie strusim jajem. Uwagę przyciągają wyścigi specjalnej odmiany strusi o krótszych nogach i tylko patrzeć, gdy podobnie jak w Stanach Zjednoczonych również w Polsce strusie zastąpią wierzchowce.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę