Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Żegnaj krówko

29 sierpnia 2002

Produkcja wołowiny od trzech lat jest nieopłacalna. Dlatego większość rolników odchodzi od chowu bydła.

Prawie połowa cieląt trafia do uboju, a nie do dalszej hodowli. W tej sytuacji tylko wzrost cen żywca mógłby zachęcić rolników do zwiększenia stada. Niestety ceny zamiast rosnąć wciąż spadają. W ostatnich tygodniach przynajmniej o 20-30 gr za kilogram. To skutki wykrycia w naszym kraju drugiego przypadku choroby BSE. 

Zakłady nie chcą odbierać krów rzeźnych, a rolnicy jakby na przekór właśnie teraz chcą odstawić znacznie więcej zwierząt. Przetwórcy przekonują hodowców aby wstrzymali się, szczególnie teraz kiedy zwierzęta  przebywają na pastwiskach (w związku z czym koszty utrzymania są niewielkie).

Na Podkarpaciu, gdzie tradycje uboju bydła i przerobu wołowiny są duże, rolnicy bez problemu mogą sprzedać młode bydło i jałówki. Znacznie gorzej jest tam gdzie ubojni brak.

Czyżby z naszego wiejskiego krajobrazu miała zniknąć skubiąca trawę krówka? 


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę