MięsoMięso pozyskiwane ze strusia zwane strusiną. Zaletą strusiny jest jej niska kaloryczność oraz mała zawartość tłuszczu, niewielka zawartość cholesterolu – zbliżona do mięsa indyczego, a
Nie można ukrywać, iż problemy zdrowotne dotyczą strusi tak samo jak innych stworzeń. Niemniej ogromna większość zagrożeń, dotyczy strusi bardzo młodych (do 1 miesiąca) lub wręcz będących
Co chcę osiągnąć? Jest to podstawowe pytanie. Rozpoczęcie hodowli strusi, tak jak i każde inne przedsięwzięcie gospodarcze musi być dokładnie przemyślane. Naszym celem może być hodowla
Ciekawym miejscem w regionie Niziny Śląskiej jest ferma strusi w Kamionnej. Warto zajrzeć tam przy okazji agroturystycznego wypoczynku. Oto, co mówią o tym miejscu
Przyczyna Chorobę wywołują patogenne serotypy E. coli. Źródła i drogi zakażenia Drogą zakażenia jest układ oddechowy oraz przewód pokarmowy, a źródłem zarazka jest zanieczyszczona
Prof. dr hab. Jacek Kijowski - Akademia Rolnicza im. A. Cieszkowskiego , Poznań SYSTEMOWE GWARANCJE JAKOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA ZDROWOTNEGO PRODUKTÓW DROBIARSKICH Pojęcie jakości produktów
Kanibalizm to nawyk, który jest niekiedy powodem poważnych strat ekonomicznych w wielkotowarowej produkcji drobiarskiej. Przyczyny Przyczyn prowadzących do wystąpienia tego nawyku jest wiele,
Przyczyna Chorobę wywołuje wirus z rodzaju Herpesvirus. Źródła i drogi zakażenia Drogą wniknięcia zarazka do organizmu jest układ oddechowy bądź przewód pokarmowy. Zakażenie ma najczęściej
Dr hab. prof. nadzw. Andrzej Rutkowski JAKOŚĆ PASZ A BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE PRODUKTÓW DROBIARSKICH Bezpieczeństwo zdrowotne produktów drobiarskich należy rozpatrywać w trzech aspektach. Po
Przyczyna Choroba wywoływana jest przez zarazek należący do rodzaju Birnavirus. Szczepy wirusa dzielone są na klasyczne i wariantowe. Objawy chorobowe u kurcząt wywołuje serotyp 1 zarazka.