Im większa bioróżnorodność stad drobiu wodnego tym możliwości produkcji bezpiecznej żywności są większe. W Polsce posiadamy pięć rodów hodowlanych, dwa stada rezerwowe i 13 stad
W związku z otrzymaniem przez Główny Inspektorat Weterynarii informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości (HPAI) w niektórych krajach Europy, Główny
Takie oświadczenie wydał wczoraj Główny Lekarz Weterynarii Piotr Kołodziej. Zakaz ten jest spowodowany podejrzeniem występowania ptasiej grypy w Niemczech. Zakaz będzie obowiązywał do czasu
W badaniach ostatnich lat daje się zauważyć wyraźną tendencję do prowadzenia prac nad ekologicznymi uwarunkowaniami produkcji drobiarskiej. Wiąże się to ze zmianami prawnymi, ekonomicznymi i
W intensywnym żywieniu indyków prawidłowo zbilansowana mieszanka paszowa powinna charakteryzować się odpowiednim poziomem energii, który umożliwia pełne wykorzystanie białka i innych
Dzięki wstrzymaniu importu drobiu z krajów zagrożonych ptasią grypą oraz zwiększonemu popytowi na drób, sytuacja na rynku drobiarskim nieco się poprawiła. Niestety koszt produkcji podnoszą
Mniej więcej wiadomo, jakie reguły rządzą rynkiem wieprzowiny, choć tak naprawdę do tej pory nikt i nigdzie nie uporał się z kłopotami "świńskich cykli". Być może niepomne prób, z tym
Dojdzie do zawarcia porozumienia w sprawie eksportu drobiu ze Stanów Zjednoczonych do Rosji. Minister rolnictwa Rosji, Aleksander Gordiejew podczas wizyty w Waszyngtonie uzgodnił szczegóły
Osiem tysięcy kurcząt przygniótł dach kurnika, który runął wczoraj na osiedlu Lenartowice w Kędzierzynie-Koźlu na Opolszczyźnie. Ze wstępnych ustaleń wynika, że przyczyną zdarzenia było
Wyniki dotychczasowych badań wskazują, że rodzime rasy kur mogą być z powodzeniem wykorzystane do produkcji markowego mięsa drobiowego o wysokiej jakości. O dużej przydatności rodzimych ras